U Podgorici prikazan film "Maske": Priča o surovoj realnosti u kojoj žive LGBT osobe

Položaj LGBT osoba je jednako značajna globalna tema, a Božović radnju filma tretira kroz lokalni kontekst. Glavni junak, kojeg tumači Stevan Milivojević, bivši izvršni direktor LGBT Foruma Progres, je gej i zaljubljuje se u najboljeg druga Dekstera, heteroseksualca
725 pregleda 14 komentar(a)
Film "Maske" (Novine)
Film "Maske" (Novine)
Ažurirano: 03.04.2017. 11:29h

Umjetnost može da mijenja svijet, posebno film, kao najmasovnija, najefikasnija od svih umjetnosti i srećna sam da je projekat kao što su 'Maske', priča koja govori o surovoj realnosti u kojoj žive LGBT osobe, uopšte realizovan u Crnoj Gori. Posebno raduje što je u pitanju studentski rad, kazala je, pored ostalog, teoretičarka filma Maja Bogojević, na premijeri “Maski”, autorke Biljane Božović.

U želji da dočara važnost filma u skretanju pažnje na društvene teme, Bogojevićeva je navela primjer filma “Lion”, kojim autor upoznaje javnost sa činjenicom da u Indiji svake godine nestane preko 80.000 djece. Film “Lion” je bio nominovan za najbolji film na ovogodišnjem Oskaru.

Položaj LGBT osoba je jednako značajna globalna tema, a Božović radnju filma tretira kroz lokalni kontekst. Glavni junak, kojeg tumači Stevan Milivojević, bivši izvršni direktor LGBT Foruma Progres, je gej i zaljubljuje se u najboljeg druga Dekstera, heteroseksualca. Stevan želi da drugu saopšti istinu, ali iz straha od odbacivanja to uporno odlaže. Na kraju se desilo ono što je i pretpostavio - njegov drug, “varvar” i vatreni navijač “Budućnosti”, naprije pomisli da je u pitanju šala, a onda grubo odbacuje prijatelja.

Film “Maske” je sniman bez budžeta, glumci su igrali volonterski.

Jednu od uloga u filmu tumači i trans žena Lara Mirović iz Beograda. U “Maskama” Lara igra drugaricu u koju se Dekster, ne znajući da je u pitanju po rođenju muškarac, zagleda.

I baš taj susret sa Larom i saznanje da je poljubio transženu, kod Dekstera budi dileme i pitanje šta dalje. Autorka gledaocu ostavlja otvoren kraj filma. Tako publika može da odluči da li će se Dekster ipak na kraju pridružiti odbačenom drugu u povorci ponosa, da li će ga braniti od huligana ili će ostati sa druge strane povorke...

Na pitanje da uporedi odnos društva prema LGBT osobama u Srbiji i Crnoj Gori, Mirović kaže da je situacija u Crnoj Gori daleko povoljnija.

“Podgorica je u smislu slobode kretanja daleko ispred Beograda”, kaže Mirović, dodajući da je u Srbiji često pod prijetnjama, što u Crnoj Gori nije slučaj.

“Nikad se ne zna, možda dođem ovdje da živim”, kaže na pitanje da li bi Beograd zamijenila Podgoricom.

“Maske” su drugi društveno angažovan rad autorke Biljane Božović. Kao diplomac je snimala film o Beranama - “Let iznad beranskog gnijezda”. Božović kaže da “mladi ne bi trebalo da se plaše da govore o onome sa čime se kao društvo svakodnevno suočavamo”.

“Maske” su njen završni, specijalistički rad na odsjeku za audio-vizuelnu produkciju na Fakultetu vizuelnih umjetnosti.

U pitanju je prvi crnogorski LGBT film, a nakon premijere u KIC “Budo Tomović”, film bi trebalo da bude prikazan na međunarodnom Queer festivalu “Merlinka”, u Beogradu.

Zasad nije poznato da li će i kada crnogorska publika ponovo moći da vidi ostvarenje Božovićeve.

Bonus video: