Vukotić uhapšen u skladu sa propisima

Vukotić je 11. novembra 2014. godine uhapšen na graničnom prelazu Sitnica. Iako mu pravosnažna presuda nije bila uručena, ekspresno je odveden na izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora zbog ubistva u pokušaju pomaganjem iz 2002. godine
256 pregleda 41 komentar(a)
Jovan Vukotić, Foto: Instagram
Jovan Vukotić, Foto: Instagram
Ažurirano: 03.04.2017. 06:45h

Kotoranin Jovan Vukotić zakonito je uhapšen u novembru 2014. i odveden na jednogodišnju robiju u spuški zatvor.

To je utvrdilo hercegnovsko Osnovno tužilaštvo, koje odbacilo krivičnu prijavu branioca jednog od navodnih vođa škaljarskog klana.

“Pred ovim tužilaštvom je završen izviđaj povodom krivične prijave adv. Rodić Gorana u vezi lišenja slobode lica V. J. iz Kotora, donošenjem rješenja kojim je krivična prijava odbačena. Prethodno je tužilac, kojem je predmet dodijeljen u rad preduzeo sve neophodne i zakonom propisane mjere i radnje i prikupio sve potrebne informacije za donosenje odluke”, odgovorio je “Vijestima” portparol novskog tužilaštva, tužilac Nikola Samardžić.

Iz tog tužilaštva ranije su pojasnili da su tokom izviđaja saslušali prijavljenog i više osoba, pribavili spise od drugih sudova, državnih ustanova i organa koji se odnose na taj slučaj.

Vukotić je 11. novembra 2014. godine uhapšen na graničnom prelazu Sitnica. Iako mu pravosnažna presuda nije bila uručena, ekspresno je odveden na izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora zbog ubistva u pokušaju pomaganjem iz 2002. godine.

Njegov pravni zastupnik, advokat Goran Rodić tada je kazao “Vijestima” da dokumenti dokazuju da je presudu, zbog koje je Jovan Vukotić prinudno odveden u zatvor, njegov otac Veselin dobio tek kada je Jovan smješten iza spuških rešetaka.

Zbog toga je i podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika kotorskog Osnovnog suda Branka Vučkovića, policije, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, i podgoričkog Višeg suda, optužujući ih da su Vukotića nezakonito uhapsili na granici i strpali u spuški zatvor. Kotoranin je početkom oktobra 2015. godine, uz skraćanje kazne za 37 dana, izašao iz spuškog zatvora.

Prije odluke novskog tužilaštva, koje je u tom predmetu postupalo dva puta, Specijalno državno tužilaštvo u januaru 2016. odlučilo da Vučković nije zloupotrijebio službeni položaj kada je Kotoranina poslao iza rešetaka.

Prije nego što je specijalni tužilac preuzeo nadležnost, Vukotićevo navodno nezakonito hapšenje dodijeljeno je kotorskim tužiteljima, koji su, međutim, tražili izuzeće, pa je ustupljen tužilaštvu u Herceg Novom. U maju 2015. godine Specijalno tužilaštvo tražilo je da tužioci postupaju po njihovim instrukcijama, a nakon dva mjeseca isključili su ih iz postupanja i preuzeli predmet koji su im sada vratili.

Kolegama iz Novog, Specijalno tužilaštvo početkom prošle godine ponovo je dostavilo predmet, ostavljajući im da ocijene da li se neko drugi, ako nije Vučković, 11. novembra 2014. godine ogriješio o Vukotića.

Bonus video: