Vjeruju Goluboviću ili su već spremni svjedoci saradnici

Zadržavanje iza rešetaka do 72 sata, obrazloženo strahom od uticaja na svjedoke...
248 pregleda 8 komentar(a)
Vuka Golubović, Foto: Luka Zeković
Vuka Golubović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.04.2017. 07:11h

Specijalno tužilaštvo nije saopštilo da li je već saslušalo planirane svjedoke u istrazi milionskih malverzacija u Beranama, ali su se uprkos tome na slobodi našli Vuka Golubović, njegov brat Milan i još trojica osumnjičenih.

Specijalne tužiteljke Mira Samardžić i Tatjana Žižić nijesu tražile određivanje pritvora za bivšeg gradonačelnika Berana i njegove nakadašnje saradnike, iako u rješenju za određivanje zadržavanja piše da ostankom na slobodi mogu uticati na svjedoke.

Tužiteljke su planirane da saslušaju Žarka Barjaktarovića, Radoja Babića, Stojana Šćekića, Rada Mrdaka, Miomira Radifkovića i još nekoliko osoba...

Žarko Barjaktarović, poznatiji pod nadimkom Bakule važio je za glavnog lokalnog tajkuna u vrijeme vlasti DPS-a u Beranama. Bio je član Opštinskog odbora DPS Berane. Vlasnik je više preduzeća i akcionarskih društava. Među tim preduzećima najpoznatije je Tehnostar.

Kupio je Građevinsko preduzeće Izgradnja u stečaju i tako naslijedio veliko zemljište. Dobar dio te zemlje eksproprisan je u vrijeme izgradnje zaobilaznice u Beranama, odnosno ulice pored Lima. Zauzvrat je ili dobijao druge atraktivne lokacije za izgradnju stambenih objekata ili naplaćivao mnogo više nego što eksproprisano zemljište vrijedi.

Vjerovalo se da hapšenje njega ne može mimoići, ali se sada pojavljuje u ulozi svjedoka.

Spekulisalo se kako je sa njim još prije mjesec-dva napravljen dogovor da bude svjedok saradnik i da zato nije uhapšen.

Radoje Babić bio je direktor opštinske Direkcije za imovinu i najviše sarađivao sa Žarkom Barjaktarovićem. Preko te direkcije vršene su sve sporne eksproprijacije na koje je potpis stavljao Babić. Spekuliše se da je Barjaktarović više vremena provodio u kancelariji Direkcije i da bolje zna raspored dokumenata na policama od opštinskih službenika.

Stojan Šćekić je vlasnik preduzeća Šćekić promet, koje je za Agenciju za izgradnju grada na čelu sa Vukinim bratom izvodilo radove bez tendera. To preduzeće u februaru blokiralo je račun Opštine Berane, na osnovu mjenice koju mu je neposredno prije lokalnih izbora izdao tadašnji gradonačelnik Golubović.

U Opštini nije bilo traga o toj mjenici, da bi se saznalo kako je mjenično ovlašćenje na 84.584 eura Golubović potpisao 13. februara 2014. godine, nakon čega je izdata bjanko mjenica sa dospjećem 7. februara 2017. U Opštini nije ostao trag da je mjenica izdata i na osnovu čega.

Utvrđeno je da je na mjenici upisan datum - 20. mart 2014, što znači da je mjenica ispunjavana desetak dana nakon lokalnih izbora i nakon što je Goluboviću bilo jasno da mora predati vlast.

Šćekiću je bivši gradonačelnik omogućio da preuzme potraživanje preduzeća Hilton doo iz Rožaja od 124.300 eura. Utvrđeno je da su ugovorne strane ovog ugovora Opština Berane, preduzeće Integral inženjering Podgorica i Šćekić promet Berane.

Hilton Rožaje se ne pominje kao ugovorna strana, niti da je saglasan sa preuzimanjem duga od Šćekić prometa, pa sudskim putem i oni potražuju 124.300 eura.

Na taj način stvorili su se uslovi da isto potraživanje naplaćuju i Šćekić promet i Hilton...

Miomir Radifković, stečajni je upravnik Integral inženjeringa.

Ta firma je neko vrijeme veoma blisko sarađivala sa Opštinom dok je na njenom čelu bio Golubović, a naročito u vrijeme izgradnje takozvane zaobilaznice vrijedna više miliona eura.

Kasnije je došlo do mimolilaženja, kada su počeli da ispostavljaju račune i da blokoraju opštinski račun, pa je velika ljubav neslavno završena.

Preduzeće Integral inženjering u Beranama je imalo asfaltnu bazu u selu Donja Ržanica. To preduzeće otišlo je u stečaj.

U martu 2016. dostavili su situaciju izvedenih radova iz 2012. na iznos 109.280 eura, koja ima pečat preduzeća u stečaju a koji može koristiti iskljičivo stečajni upravnik i potpise neovlašćenih lica. Nakon što je Opština od stečajnog upravnika dobila potvrdu da nije upoznat sa dopisom, o svemu je obaviještena policija i Specijalno tužilaštvo...

Golubovića SDT sumnjiči da je preko Agencije za izgradnju grada i službenika beranskog Katastra na sebe, druge osobe i firme prebacio desetine hiljada kvadrata gradskog građevinskog zemljišta.

U vrijeme tih navodnih malverzacija, na čelu Agencije bio je njegov brat Milan.

Golubovići, dvojica bivših načelnika beranskog katastra Darko Mališić i Momčilo Saičić i vlasnik jedne geodetske agencije Vučeta Mališić, juče su nakon trodnevnog zadržavanja pušteni na slobodu.

Iz prostorija podgoričke policije izašli su nešto poslije 6 sati.

"Bez naredbe o sprovođenju istrage, ne traži se ni pritvor"

Branilac Vuke i Milana Golubovića i Vučete Mališića, advokat Atif Adrović kazao je juče da su osumnjičeni saslušani na okolnosti navoda iz krivične prijave.

"Tužilac je nakon saslušanja donio rješenje o zadražavanju do 72 sata. U tom vremenu, što mu je pripadalo po zakonu, nije donio naredbu o sprovođenju istrage u kojoj bi precizirao za šta se terete. Kada to nije učinjeno, nije ni mogao da ide ka sudiji sa predlogom za određivanje pritvor, već su po zakonu pušteni na slobodu kada je istekao rok za zadržavanje”, rekao je Adrović.

Advokat je objasnio da nije ni bilo razloga za njihovo dalje zadržavanje u pritvoru, jer tužilaštvo u tom predmetu ima pisane dokaze.

"Specijalni tužilac ima pisane dokaze, nalaze vještaka. To u ovoj fazi postupka ni osumnjičenima, ni meni kao braniocu nije moglo biti stavljeno na uvid, već nas tužilac upoznaje samo na osnovu navoda krivične prijave i oni se izjašnjavaju na te navode. Zaista nije imalo osnova za dalje određivanje pritvora, a stvar je tužioca da li će po zakonu da odbaci krivičnu prijavu ili donese naredbu za sprovođenje istrage i nakon toga izvodi dokazne radnje", rekao je Adrović.

Bonus video: