Jakšić: Partnere Opštine smo oslobađali komunalija

Jakšić je specijalnom tužiocu Živku Savoviću rekao da ne zna da li je naplata komunalija za izgradnju Bazara bila obuhvaćena predlogom Uprave lokalnih javnih prihoda koja predlaže visinu naplate komunalnih taksi zbirno za godinu
126 pregleda 1 komentar(a)
Željko Vuković, Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Željko Vuković, Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.03.2017. 17:01h

Bivši sekretar za finansije Podgorice Miomir Jakšić kazao je juče u Višem sudu da je 2012. godine u zakon uvrštena odredba kojom se plaćanja komunalija oslobađa investitor koji je potpisao ugovor o privatno-javnom partnerstvu sa Opštinom.

To je rekao svjedočeći u nastavku suđenja administratoru Glavnog grada Željku M. Vukoviću, optuženom da je zloupotrijebio službeni položaj i pričinio štetu gradu od 1.662.000 eura, jer firmi Čelebić nije naplatio komunalnu taksu za korišćenje prostora na javnim površinama prilikom gradnje tržnog centra Bazar.

"Sjećam se da smo negdje 2011. godine održali sastanak na kojem smo raspravljali o logičnosti naplate komunalne takse prilikom zauzimanja javnih površina za projekte privatno-javnog partnerstva. Zaključak tog sastanka je bio da je to nelogično i da takve poslove treba tretirati kao poslove u javnom interesu. Nakon toga je 2012. godine uslijedio predlog odluke da se ubaci da se komunalija oslobađaju investitori koji rade na izgradnji objekata koji će pripasti Opštini, odnosno njenim preduzećima, a koji su rezultat privatno-javnog partnerstva”, kazao je Jakšić pred sutkinjom Vesnom Pean.

Dodao je da gradu nije bilo u interesu da takav investitor plaća komunalije koje bi kasnije bile uključene u cijenu izvođenja radova, jer bi tako dobili mnogo manje prostora u objektu koji se gradi.

Jakšić je specijalnom tužiocu Živku Savoviću rekao da ne zna da li je naplata komunalija za izgradnju Bazara bila obuhvaćena predlogom Uprave lokalnih javnih prihoda koja predlaže visinu naplate komunalnih taksi zbirno za godinu.

"S obzirom na cifru koja je za tu godinu predložena za naplatu, sigurno ni Uprava nije planirala naplatu komunalnih taksi za izgradnju ovog objekta”, kazao je Jakšić.

Tužilac je prigovorio, rekavši da je svjedok bio član Komisije za vrednovanje ponuda prilikom izbora firme “Čelebić” za izgradnju Bazara.

Bonus video: