ŠTA PIŠE U JOŠ NEPOTVRĐENOJ OPTUŽNICI PROTIV KAVČANA:

Droga, reket, zelenašenje, pranje novca...

To piše u optužnici čije je potvrđivanje juče odloženo u podgoričkom Višem sudu, dok se okrivljenima koji su u bjekstvu ne dodijele branioci po službenoj dužnosti
254 pregleda 21 komentar(a)
Novac, korupcija, kamata, reket, zelenšenje
Novac, korupcija, kamata, reket, zelenšenje
Ažurirano: 30.03.2017. 05:27h

Slobodan Kašćelan i Igor Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se  članovi između ostalog bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca, davanjem mita...

To piše u optužnici čije je potvrđivanje juče odloženo u podgoričkom Višem sudu, dok se okrivljenima koji su u bjekstvu ne dodijele branioci po službenoj dužnosti.

Sutkinja Suzana Mugoša ročište je odložila za 11. april. 

Prema navodima specijalnog tužioca Saše Čađenovića, Kašćelan i Božović bili su zaduženi za planiranje krivičnih djela, davanje upustava  i naređenja  ostalim članovima krimi organizacije i obezbjeđivanje novca.

Piše i da su i oni učestvovali u obavljanju krivičnih djela.

U spisima tužilaštva objašnjava se da je Aleksandar Đurišić bio zadužen za primjenjivanje nasilja i zastrašivanje drugih osoba prilikom iznude, kao i da skladišti i čuva oružje i eksplozivne naprave.

Obezbjeđivao je i stanove u kojima su boravili ostali iz kriminalne organizacije i korsitio prijateljske veze radi prikupljanja podataka od koristi za  grupu.

Stoji  da je sličnu ulogu u grupi imao i Vladimir Božović - sin jednog od vođa kavčakog klana. Bio je zadužen i za prenošenje poruka i upustava pripadnicima grupe kao i tadašnjem policajcu Zlatku Samardžiću, u slučajevima kada neko od njihovih bude uhapšen.

Pojašnava se da su Siniša Vlahović i Davor Prelević kao prodavci mobilnih telefona obezbjeđivali neregistrovane SIM kartice članovima kriminalne grupe, korištene dok su prijetili osobama od kojih su iznuđivali novac.

Tvrdi se da su oni bili zaduženi i za skladištenje oružja, eksplozivnih sredstava i pancira...

Navodi se da je Miloš Radonjić omogućavao korišćenje droga osobama koje su obavljale neke poslove za tu organizaciju, ali je bio zadužen i za bezbjednost članova grupe i imao uticaj na sredstava javnog informisanja.

Te zadatke je, piše, imao i Igor Đurišić zvani Major - Komandant koji je fizički obezbjeđivao članove kriminalne organizacije. 

“Camaj Đerđ je pomagao u provjeravanju funkcionisanja specijalnih SIM kartica koje su korišćene u realizaciji kriminalnog plana, dok je Aleksandra Bogdanović imala ulogu da podmićuje državne službenike”, piše u još nepotvrđenoj optužnici.

Zadatak da stalno bude u kontaktu sa  policajcima i da im daje novac kako bi preduzeli neke radnje u interesu kriminalne grupe, piše da je pripadao Nikoli Andriću, koji je zajedno sa bratom Igorom, Tripom Moškovim i Ilijom Dedovićem bio zadužen za fizičko obezbeđenje vođa kriminalnog klana: “Bili su zaduženi i za nadzor video kamarama u cilju prikupljanja podataka o kretanju osoba koje su od interesa za kriminalnu organizaciju, kao i o kretanju policije radi usmjeravanja aktivnosti kriminalne organizacije... Goran Ljubatović je bio zadužen za potpisivanje ugovora o pozajmicama i hipotekama kojima bi se prikrivali zelenaški poslovi”, piše u optužnici.

Uhapšeni policajac Samardžić sada neće dogovor sa tužiocem

Bivši pomoćnik komandira kotorske policije Zlatko Samardžić juče je u Višem sudu rekao da ne priznaje  sporazum o priznanju krivice, koji je 12. oktobra potpisao sa specijalnim državnim tužiocem Sašom Čađenovićem. 

Nakon hapšenja  tužiocu je detaljno  ispričao kada je i kako postao član kavačke kriminalne grupe, ali i koje je sve policijske  informacije odavao vođama klana. 

Tužilac je zbog njegove saradnje dogovorio da Kotoranin  provede pet i po mjeseci u zatvoru. 

Ovaj je, međutim, juče  kazao da ne pristaje na sporazum, objašnjavajući   da je tada priznao i stvari koje nije uradio. 

Njegov saradnik iz klana Ilija Dedović juče je osuđen na četiri mjeseca zatvora, na osnovu sporazuma sa tužilaštvom. 

Bilo je zatvoreno za javnost ročište o njihovim dogovorima sa tužilaštvom, jer su u sudnici  preslušavani presretnuti telefonski razgovori  mjerama tajnog nadzora.

Forenzičaru nudili mito 1.000  eura da falsifikuje izvještaj...

Prema optužnici, Kašćelan je počinio krivično djelo zelenašenje na šetu Milana Dragovića kojem je pozajamio  50.000 eura, uz kamatu od 10 odsto mjesečno. 

“U cilju prikrivanja zelenaškog posla, Ljubatović je sa Dragovićem sklopio ugovor u kojem je navedeno da pozajmica iznosi 250.000 eura, kao i ugovor o hipoteci nad kućom od 136 kvadrata u Prčanju kojom je Dragović garantovao vraćanje duga”, navodi se u optužnici. 

Piše da Dragović nije mogao da vraća ugovorenu kamatu, pa je Ljubatović aktivirao hipoteku preko javnog izvršitelja. 

Objašnjava se i da je Nikola Andrić neposredno ponudio mito od 1.000 službeniku Forenzičkog centra Balši Saviću, koji je ujedno i stalni sudski vještak za digitalne dokaze, mobilnu i video forenziku:

“Kako bi za  noć sačinio izvještaj o vještačenju povjerenom mu od strane Osnovnog tužilaštva u Kotoru. U pitanju je bio izvještaj o izuzetim dokazima sa lice mjesta  i vještačenje izuzete video tehike  i snimaka sa lica mjesta koji su uzeti nakon hapšenja Igora Andrića i Tripa Moškova zbog pomaganja počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela”.

Preporučujemo za Vas