Izložba "Zaostavština Olje Ivanjicki"

Budući da je Olja Ivanjicki težila da se svojim djelima osvrne na društveno-političke i istorijske događaje, posjetioci imaju priliku da vide i portrete brojnih poznatih ličnosti iz sfere nauke, umjetnosti i politike
147 pregleda 0 komentar(a)
Izložba, Foto: Beta-AP
Izložba, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 29.03.2017. 14:30h

U Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića svečano je otvorena izložba “Zaostavština Olje Ivanjicki”. Izložba “Zaostavština Olje Ivanjicki” kroz premijerno prikazivanje zaostavštine čuvene umjetnice nastoji da podsjeti javnost na pitanje trajnog rješenja za smještaj i prezentaciju njene zaostavštine, koja je nakon Oljine smrti 2009. godine dodijeljena na privremeno čuvanje Istorijskom muzeju Srbije. Postavka predstavlja do sada najobimniji presjek Oljinog raznovrsnog umjetničkog stvaralaštva na polju slikarstva, vajarstva, modnog dizajna, arhitekture i poezije.

Na izložbi je publici predstavljena brojna djela: gotovo 200 umjetničkih slika, skulptura i crteža iz svih perioda njenog stvaralaštva, kao i lični predmeti (fotografije, fonoteka, namještaj, kolekcija čaša i svijećnjaka itd.) koji su činili dio njene svakodnevice i bili neiscrpan izvor inspiracije za umjetnički rad. Tako su u posebnom dijelu galerije rekonstruisani djelovi njenog ateljea sa autentičnim namještajem i ličnim predmetima.

Budući da je Olja Ivanjicki težila da se svojim djelima osvrne na društveno-političke i istorijske događaje, posjetioci imaju priliku da vide i portrete brojnih poznatih ličnosti iz sfere nauke, umjetnosti i politike.

Među izloženim umjetničkim djelima svojim značajem se izdavajaju “Kosmički ciklus”, “Reciklirana istorija umjetnosti”, koja obuhvata portrete slavnih umjetnika koji su uticali na Oljin rad i triptih “20. vijek”, serija portreta ličnosti koje su, po umjetnici, obilježile prošli vijek (portreti naučnika Karla Segana, književnika Iva Andrića, Miroslava Krleže i Margerit Jursenar, muzičara Mika Džegera, astronauta Nila Armstronga, ali i portreti aktuelnog predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsjednika SAD Donalda Trampa, naslikan 1995. godine). Pored toga, posjetioci su u prilici da vide i izbor iz kolekcija koje je Olja Ivanjicki uradila za Modnu kuću Mona (kolekcije “Tesla”, “Njegoš” i “Carstvo”).

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, uz podršku kompanija Division visual solutions, DDOR Novi Sad i Modne kuće Mona i otvorena je do novembra 2017. godine.

Razmišljanja umjetnice o izloženim slikama

Pojedini segmenti Oljinog vizionarskog umjetničkog rada predstavljeni su kroz interaktivnu aplikaciju - instalaciju, koju je dizajnirao Borjan Pobrić. Kao prateći dodatak izložbi, instalacija omogućuje posjetiocima da saznaju više o određenim izloženim radovima, Oljinom životu i “priči iza umjetnosti”. Tekstovi na postavci kreirani su tako da prenose razmišljanja umjetnice o izloženim slikama, kao njeno lično, autentično tumačenje djela. Na taj način sama umjetnica predstavlja svoja djela publici u skladu sa svojim umjetničkim i životnim stavom o trajanju kroz vrijeme, jer kako je sama govorila: “Ja ne idem za uspjehom, nego za trajanjem, ne samo dok sam tu, nego i kad neću biti tu. Da sve ostane i traje. To je moj put”. Dizajn postavke je osmislila kustos Izabela Martinov Tomović.

Bonus video: