Opštinsku zemlju uzimali za sebe i dijelili sa tajkunima?

Vuka je oko 6 časova uhapšen u svom stanu u gradu, a njegov brat u porodičnoj kući Golubovića u selu Buče
113 pregleda 47 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2017. 06:05h

Bivši gradonačelnik Berana Vuka Golubović uhapšen je juče zbog sumnje da je preko Agencije za izgradnju grada i službenika beranskog katastra - na sebe, druge osobe i firme prebacio desetine hiljada kvadrata gradskog građevinskog zemljišta.

U vrijeme tih navodnih malverzacija, na čelu Agencije bio je njegov brat Milan.

Vuka je oko 6 časova uhapšen u svom stanu u gradu, a njegov brat u porodičnoj kući Golubovića u selu Buče.

Policija je istvoremeno zakucala na vrata dvojici bivših načelnika beranskog katastra - Darku Mališiću i Momčilu Saičiću, kao i vlasniku jedne geodetske agencije Vučeti Mališiću.

Svi su lišeni slobode po nalogu specijalnog državnog tužioca, a na osnovu krivične prijave Uprave policije od 19. januara 2015. godine za zloupotrebu službenog položaja.

Gotovo identične krivične prijave godinu ranije tužilaštvu je je predao aktuelni gradonačelnik Dragoslav Šćekić, nakon preuzimanja vlasti u toj opštini.

Ugovori bez ovjere

Nekadašnji predsjednik opštine sumnjiči se da je nezakonito na sebe preveo 45 ari opštinskog zemljišta u katastarskoj opštini Lužac, u dijelu koji se nalazi u neposrednoj blizini puta Berane - Lubnice - Kolašin, u vrijeme kada je kompanija Bemaks gradila taj put, a rješenje o tome potpisao je tadašnji vršilac dužnosti direktora beranskog katastra Momčilo Saičić.

Piše da je Golubović prisvojio i dio opštinske parcele u 1139 iz lista nepokretnosti 31 Katastarska opština Lužac, površine 4.543 kvadrata, a prikazao je da je tu zemlju kupio od privatnika po osnovu takozvanog ništavog ugovora o kupoprodaji.

“Taj ugovor nije ovjeren ni kod suda ni kod notara. Ovjeren je u lokalnoj upravi koja nije nadležna za ovjeru ugovora o prometu nepokretnosti, a ovjeru je potpisao Golubović”, objasnio je “Vijestima” sagovornik iz lokalne uprave.

Prema njegovim riječima i iz dokumenata u koje je novinar imao uvid, Golubović je zahtjev za upis te parcele na svoje ime podnio nekoliko dana prije nego što je predao mandat budućem gradonačelniku.

“Na zahtjevu za upis je datum 31. mart 2014. godine. To je nakon lokalnih izbora koje je DPS u Beranama izgubio. Uprava za nekretnine je usvojila taj zahtjev desetak dana kasnije, odnosno 10. aprila 2014. godine”, kazao je taj opštinski činovnik.

Upravni sud kasnije je oteto zemljište vratio u državno vlasništvo.

“Zdravo Berane”

Nakon što je preuzela vlast u Beranama, koalicija Zdravo Berane (SNP-DF), predala je više krivičnih prijava Specijalnom državnom tužilaštvu protiv Golubovića i drugih lica i firmi povezanih sa njim zbog zlouptrebe službenog položaja.

Krivične prijave koje je Opština Berane predala Specijalnom tužilaštvu širokog su spektra - od zloupotrebe planske dokumentacije, prebacivanja državne imovine na pojedince ili firme do finansijskih malverzacija...

Za razliku od slučaja Golubovića, kome je bivši načelnik katastra Momčilo Saičić navodno omogućio da prisvoji zemljište, drugi primjeri ukazuju na moguću spregu lokalnih tajkuna i Opštine.

Opština im je tako pod povoljnim uslovima omogućavala da dođu do jeftinih parcela, na kojima bi se zatim pravile zgrade.

Ili, zemlja oduzeta restitucijom od građana takođe je na sumnjivim tenderima ustupana vlasnicima građevinskih firmi, koji su se zatim revanširali stambenim kvadratima ili građevinskim zemljištem lošijeg kvaliteta.

Osim Saičića, u dokumentima predatim tužilaštvu je i ime njegovog prethodnika Darka Mališića, koga je direktor Uprave za nekretnine smijenio.

Razmjere pljačke u Beranama, prema riječima sagovornika Vijesti iz lokalne uprave, gotovo su nesagledive, ali je ono čemu se ušlo u trag dovoljno da hapšenje ne predstavlja iznenađenje.

“Uspjeli smo da dođemo do jednog broja dokumenta kojima su potkrijepljene krivične prijave. To nije malo i o tome bi se mogli pisati feljtoni. Ovo sa politikom nema veze. Ovo je organizovani kriminal vidljiv golim okom. Toliko opštinskog zemljišta je otuđeno, da sjutra postoji potreba da se, recimo, gradi novi dječji vrtić, Opština ne bi znala gdje da ga gradi”, kazao je taj sagovornik.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić nakon preuzimanja vlasti govorio je da su njegovi prethodnici zloupotrebljavali državne resurse za podmićivanje birača.

Opština je zato protiv braće Golubović podnijela krivične prijave i zato jer su “više od 300.000 potrošili u predizbornoj kampanji za radove u mjesnim zajednicama bez raspisanih tendera i ugovora“.

Navodili su brojne primjere nenamjenskog trošenja novca, među kojima i sredstava uslovnih dotacija EU, zatim novca koji je bio namijenjen Regionalnom biznis centru i sredstava Fonda PIO za rješavanje stambenih problema i pitanja penzionera.

Galerija

Bonus video: