PO NALOGU SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA

Određen im pritvor: Uhapšeni Vuka Golubović, njegov brat...

Kako nezvanično saznajemo, Golubović je uhapšen u svojoj kući u mjestu Buče blizu Berana
157 pregleda 0 komentar(a)
Vuka Golubović, Foto: Luka Zeković
Vuka Golubović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.03.2017. 17:25h

Bivši gradonačelnik Berana i aktuelni funkcioner i odbornik DPS-a u beranskom parlamentu Vuka Golubović uhapšen je rano jutros po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. "Vijestima" je to potvrđeno u beranskoj policiji, ali za sada nema detaljnijih informacija.

Nakon saslušanja Vuki i Milanu Goluboviću, Momčilu Tajičiću, Darku i Vučeti Mališiću određeno je zadržavanje od 72 časa u pritvoru.

Kako nezvanično saznajemo, Golubović je uhapšen u svojoj kući u mjestu Buče blizu Berana.

"Vijestima" je iz policije rečeno da su pored Golubovića uhapšene još četiri osobe, Golubovićev brat brat Milan koji je bio direktor Agencije za izgradnju Berana, bivši načelnici beranskog katastra Darko Mališić i Momčilo Tajičić, kao i vlasnik jedne geodetske agencije Vučeta Mališić.

"Čitav postupak je u nadležnosti Specijalnog tužilaštva, a beranska policija je samo pružala asistenciju prilikom akcije hapšenja", kazao je sagovor "Vijesti" iz beranske policije.

Nakon što je preuzela vlast u Beranama, koalicija "Zdravo Berane" koju čine Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokratski front (DF) predala je više krivičnih prijava Specijalnom državnom tužilaštvu protiv Golubovića i drugih lica i firmi povezanih sa njim zbog zlouptrebe službenog položaja.

Iz aktuelne beranske vlasti su Specijalno državno tužilaštvo pozvali da postupi po tim prijavama, a posljednji put su to uradili prije mjesec dana kada im je na naplatu stigla mjenica od jednog privatnog preduzeća koju je Golubović potpisao neposredno prije predaje vlasti.

Iz Opštine su tada upozorili da neprestano stižu računi za koje u opštinskoj dokumentaciji nema nikakvih tragova.

Branilac Vuke i Milana Golubovića i Vučete Mališića, advokat Atif Adrović kazao je nakon saslušanja da su Beranci uhapšeni zbog sumnje da su počini krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

"Donijeto je rješenje o zadržavanju do 72 sata. Nakon toga će specijalni tužilac donijeti naredbu o sprovođenju istrage i ići predlogom prema sudiji za istragu, koji će odlučiti da li će odrediti pritvor ili neku od drugih mjera za obezbjeđivanje", kazao je on.

Adrović nije mogao da precizira da li su bivši beranski funkcioneri uhapšeni po prijavi aktuelnog rukovodstva te Opštine.

"Krivične prijave se zasnivaju na pisanim dokazima, ali ja nisam bio u posjedu pisanih dokaza. Radi se uglavnom o zaključivanju ugovora između Opštine Berane i Agencije za investicije i razvoj i drugih pravnih subjekata, koji su izvodili radove na teritoriji opštine Berane", rekao je on.

Advokat je saopštio da mu nije poznato koliko je, prema sumnjama tužilaštva, tim poslovima oštećen budžet Opštine Berane.