APELACIONI SUD POTVRDIO ODLUKU SPECIJALNOG SUDA

Pravosnažno odbijeno izručenje Bogićevića

Ministarstvo pravde Crne Gore je 16. januara zatražilo izručenje Bogićevića i Ristića radi krivičnog gonjenja u toj državi zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju
83 pregleda 5 komentar(a)
Predrag Bogićević, Foto: Interpol.int
Predrag Bogićević, Foto: Interpol.int
Ažurirano: 23.03.2017. 15:00h

Aplelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio izručenje srpskog državljanina Predraga Bogićevića Crnoj Gori kojeg tužilaštvo u Podgorici sumnjiči da je učestvovao u planiranju terorističkih akata uoči održavanja parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi.

Taj sud je prošlog meseca pravosnažno odbio i izručenje Nemanje Ristića kojeg Crna Gora traži zbog istih sumnji kao Bogićevića.

"Apelacioni sud je potvrdio odluku prvostepenog suda (Specijalnog suda) kojom je odbijeno izručenje Bogićevića jer smatra da je molba neosnovana, da nisu ispunjeni uslovi za izručenje", rekla je Tanjugu portparol suda Mirjana Piljić.

Ministarstvo pravde Crne Gore je 16. januara zatražilo izručenje Bogićevića i Ristića radi krivičnog gonjenja u toj državi zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Izručenje je odbijeno jer su obojica osumnjičeni da su radnje za koje se terete izvršili na teritoriji Srbije, da shodno odredbama bilateralnog sporazuma o izručenju između Srbije i Crne Gore nisu ispunjene pretpostavke za njihovo izručenje.

Bogićević je proveo mjesec i po u pritvoru, dok je Ristić je sve vrijeme bio na slobodi.

Bogićević i Ristić su bili uhapšeni u Kragujevcu i Beogradu 13. januara po međunarodnoj potjernici Crne Gore.

Početkom decembra 2016. godine za njima, kao i još dvojicom državljana Rusije, raspisana je potjernica Crne Gore zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Preporučujemo za Vas