Kradena u inostranstvu, preko CG švercovana u Albaniju: Ovo su skupocjena vozila koje je policija oduzela

Popović je objasnila da je u Crnoj Gori nađeno i oduzeto 29 vozila marki Range Rover, Mercedes, Audi i BMW, i da je tako spriječen dalji šverc u Albaniju
212 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2017. 15:34h

Crnogorska policija razbila je lanac krijumčarenja skupocjenih vozila i uhapsila osumnjičene Podgoričane Željka Petranovića, Ivana Đurovića, Mija Mijovića, Dragoljuba Stamatovića iz Danilovgrada, Moma Lekovića iz Budve i Žabljačanina Vladana Kovačevića.

Oni su osumnjičeni da su izvršili više krivičnih djela falsifikovanje isprave, prikrivanje i krijumčarenje, a traga se i za Podgoričaninom B.V. (43) koji je u bjekstvu i A.M. (41) iz Budve koji trenutno nije u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Uprave policije pronađeno je 62 ukradenih vozila visoke klase, u sklopu međunarodne akcije "Range Rover".

Portparolka MUP Tamara Popović kazala je na pres konferenciji da je akcija sprovođena skoro godinu dana.

"Akcija je bila usmjerena na otkrivanje i presijecanje kanala krijumčarenja skupocjenih vozila, koja su prethodno ukradena u inostranstvu, preko naše teritorije. Službenici crnogorske policije, kao i službenici albanske policije koji su postupali shodno našim informacijama, su tokom sprovođenja ove akcije pronašli i oduzeli ukupno 62 otuđena vozila visoke klase koja su ova lica, kako se sumnja, krijumčarila. Ova policijska akcija je od strane SELEC centra upravo proglašena za najbolju godišnju akciju među svim međunarodnim akcijama u kojima je podršku pružao SELEC", kazala je Popović.

Popović je objasnila da je u Crnoj Gori nađeno i oduzeto 29 vozila marki Range Rover, Mercedes, Audi i BMW, i da je tako spriječen dalji šverc u Albaniju.

"Takođe, raspisana je nacionalna potraga za još sedam vozila za koja je provjerama utvrđeno da su registrovana u našoj zemlji na osnovu falsifikovane dokumentacije i za ovim vozilima se traga", dodala je Popović.

Ona je objasnila da je preko Crne Gore u Albaniju prošvercovano 46 vozila visoke klase ukradena u inostranstvu.

"Putem međunarodne policijske saradnje i posredstvom SELEC centra u Bukureštu, na osnovu operativnih saznanja službenika naše policije – Sektora kriminalističke policije i dostavljenih podataka, policijski službenici iz Albanije su pronašli i oduzeli 33 vozila za koja se sumnja potiču iz ovih krivičnih djela, dok se za ostalim vozilima raspisane potrage i albanska policija radi na njihovom pronalasku. Naime, osnovano se sumnja da su osumnjičeni u dužem vremenskom periodu vršili navedena krivična djela koja im se stavljaju na teret na način što su u Crnu Goru ilegalnim putevima dovozili vozila visoke klase, izbjegavajući prelazak preko zvaničnih graničnih prelaza ili eventualno prelazili granicu koristeći falsifikovanu dokumentaciju. Oni su nakon toga na vozilima, kako se sumnja, vršili prepravke brojeva šasije sa upodobljenom falsifikovanom inostranom dokumentacijom, a potom su ova vozila registrovali na području Crne Gore, na ime fizičkih lica koja posjeduju obveznice, a sve radi dalje prodaje", navodi Popović.

Ona je kazala i da je pretresom stanova i drugih prostorijama koje su koristili osumnjičeni, "pronađeni su i oduzeti predmeti i stvari za koje se sumnja da su povezani sa vršenjim ovih krivičnih djela, među kojima su ključevi skupocjenih otuđenih vozila, dokumentacija za vozila, telefoni i SIM kartice."

"Lica lišena slobode će, u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu biti privedena nadležnom tužiocu, zbog osnovane sumnje da su počinila navedena krivična djela. Takođe treba istaći da su službenici Sektora granične policije Crne Gore, u sklopu pojačanih aktivnosti tokom trajanja ove višemjesečne akcije, na graničnim prelazima u pojedinačnim slučajevima otkrili i oduzeli još 19 vozila, za koja je utvrđeno da su ukradena a za koja krivična djela se sumnjiče druga lica, dakle lica koja nisu povezana sa osumnjičenim licima iz ove akcije", zaključila je Popović.

Galerija

Bonus video: