Dah umjetnosti na dar prirodi

Dejan Verigo je planinar, ekolog, speleolog, zaljubljenik u more, član spasilačkih ekipa, ali i umjetnik koji prepoznaje ljepotu u kamenu i ostatku drveta kojima tokom obrade udahnjuje život
70 pregleda 0 komentar(a)
Izložba, Foto: Slavica Kosić
Izložba, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.03.2017. 11:23h

Izložba skulptura “Dah” Dejana Veriga otvorena je u Dvorani Park, u okviru programa “Novski talas”.

“Život sazdan od mora i planina, avanture i poduhvata dobija plemenitu vizuru u umjetničkoj nadgradnji Dejana Veriga. Čovjek koji poznaje prirodu, živi sa njom i za nju, umjetnički kredo nalazi upravo u toj prirodi. On je ne podražava, što je inače osnovno načelo u aristotelovskom konceptu umjetnosti, nego tajnim okom vidjevši ono što drugi ne vide, oslobađa naturalne arte fakte od naslaga viškova i potezima virtuoza artikuliše figure novih značenja, podložne perceptivnom učitavanju, asocijacijama, ili jednostavnom predavanju ljepoti 'po sebi'. Skulpture Dejana Veriga imaju neki čudni taktilni zov, mame nas da ih dodirnemo, a to pripada paraestetičkom fenomenu o kojemu bi imali šta da kažu psiholozi. Možda nam pogled nije dovoljan, možda dodirom želimo da posteno dio te prirode koja opčinjava Veriga, prirode koja je i polazište i ishodište njegove umjetnosti. Dejan Verigo prirodi podaruje dah umjetnosti i iz toga dara prositiče ova izložba”, kazao je dramski pisac Stevan Koprivica, direktor JUK Herceg Fest, koji je organizovao izložbu.

Dejan Verigo je planinar, ekolog, speleolog, zaljubljenik u more, član spasilačkih ekipa, ali i umjetnik koji prepoznaje ljepotu u kamenu i ostatku drveta kojima tokom obrade udahnjuje život.

“Kada se čovjek kreće po planini i u podzemlju gdje je mnoštvo raznoraznih formi, oblika, struktura i boja uvijek nađe nešto interesantno. Najbitnije je prepoznati šta u sebi nosi komad drveta ili kamen.

Kada to donesem kući, ostavim da jedno vrijeme miruje da bih vidio šta bi u tu strukturu 'moglo' da legne a da što manje intervenišem. Kada se rodi ideja nju oblikujem u grubu formu, koja kao takva mora još jedno vrijeme 'odležati', a onda krećem u finiširanje i konačan oblik. Tada više nema popravki. Ili je rođena skulptura ili će drvo završiti kao cjepanica za vatru”, objašnjava Verigo.

Bonus video: