POČELO SUĐENJE

Vuković kod Mugoše ”pritiskao” za Čelebića

Navodi se da je Uprava lokalnih prihoda 18. aprila 2014. opet donijela istovjetna, obavezujuća rješenja - da Čelebić plati takse u iznosu od 1.662.250 eura
332 pregleda 1 komentar(a)
Željko Vuković i, Foto: Komnen Radević
Željko Vuković i, Foto: Komnen Radević
Ažurirano: 17.03.2017. 20:21h

Bivši administrator Glavnog grada Željko M. Vuković Čoko juče je u podgoričkom Višem sudu rekao da ostaje pri izjavi datoj tužiocu, kada je kazao da nije kriv i da ne razumije navode optužnice prema kojoj je budžet Podgorice oštetio za 1.662.000 eura.

Njemu je juče počelo suđenje pred specijalnim vijećem sutkinje Vesne Pean, zbog optužbe da je prilikom gradnje tržnog centra Bazar pričinio štetu gradu, a korist kompaniji Čelebić.

“Nisam kriv. Pokušavao sam, ali ne razumijem optužnicu. Ne priznajem krivično djelo... Ovdje se radi o sistemu ključ u ruke. Privatno javno partnerstvo. Skupština opštine je dala saglasnost da kompanija za 27 mjeseci treba da preda objekat. Tri puta smo objavljivali tender i niko se nije javio. Skupština Glavnog grada je dala saglasnost da se zaključi ugovor sa firmom Čelebić, koji je sadržao obaveze obje strane. U vrijeme kada je ugovor zaključen, tada nisam radio kao glavni administrator”, kazao je Vuković.

U optužnici piše da on 2012. i 2013. nije blagovremeno odlučivao o žalbama Čelebića na rješenja Uprave lokalnih javnih prihoda Glavnog grada o plaćanju komunalnih taksi za korišćenje prostora na javnim površinama prilikom gradnje Bazara...

Objašnjava se da je Vuković tek 15. januara 2014. odlučivao o rješenjima, kada ih je poništio i vratio Upravi na ponovno odlučivanje.

Navodi se da je Uprava lokalnih prihoda 18. aprila 2014. opet donijela istovjetna, obavezujuća rješenja - da Čelebić plati takse u iznosu od 1.662.250 eura.

Firma je ponovo uložila žalbe...

“Vuković je u drugoj polovini juna 2014, na sastanku organizovanom u kabinetu gradonačelnika Miomira Mugoše, vršio uticaj na predstavnike Uprave lokalnih javnih prihoda direktora Borivoja Marića i službenicu Juliju Anđelić, da obustave postupke utvrđivanja lokalne komunalne takse prema firmi Čelebić, što oni nisu prihvatili”, navodi se između ostalog u optužnici.

Dodaje se da je Vuković jula 2014. godine, suprotno važećoj odluci o lokalnim komunalnim taksama i bez odluke Skupštine Glavnog grada Podgorice, ponovo i bez znanja obrađivača Edine Bulić, donio konačna rješenja kojim je ponoštio rješenja Uprave lokalnih javnih prihoda Glavnog grada Podgorice.

“To je bio izvanredan posao ”

Branilac okrivljenog, advokat Zoran Piperović ukazao je na navodnu manjkavost optužice: “Nije predložen da se sasluša predstavnik oštećene Opštine Podgorica. Elementarna logika nalaže da se optužnicom tretira i oštećeni... Bez saslušanja oštećene strane, ne možemo da pređemo na izvođenje dokaza”.

Pean je rekla da je sud utvrdio da u optužnici nema oštećene Opštine i konstatovala da ga u toku sudskog procesa može tužilac predložiti ili ga sud pozvati.

Tužilac je rekao da je u svojstvu svjedoka saslušavao tadašnjeg gradonačelnika Mugošu.

“On se izjašnjavao da je to bio izvanredan posao za Opštinu, pa sam smatram da ga ne treba predlagati. Kao svjedok se izjašnjavao i potvrdio da se radi o izvarednom poslu što se tiče izgradnje tržnog cenra Bazar. Iz tog razloga nisam vidio potrebu da saslušavam predstavnika Opštine. Ne očekujem drugačije mišljenje od ostalih. Ne protivim se da se odmah sasluša predstavnik Opštine”, kazao je on.

Preporučujemo za Vas