TVRDNJE STRUČNJAKA

Zbog čega je dobro popiti čašu vode svako jutro kada ustanemo

Iako ispijanje vode ne pomaže značajnije u sagorijevanju kalorija, osigurava da vaš metabolizam funkcioniše optimalno
77 pregleda 0 komentar(a)
voda, Foto: Shutterstock
voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.03.2017. 11:14h

Svako jutro kada ustanete trebate popiti čašu vode prije nego napravite kafu ili čaj jer je to, tvrde eksperti, potrebno za pokretanje vašeg sistema kada vam je najpotrebniji.

Nakon sati i sati spavanja, organizmu je potrebna voda da ga hidratizuje, a to će pomoći i probavi i metabolizmu.

Stručnjaci tvrde da voda čini čuda našem zdravlju. Angela Lemond sa Akadamije za nutricionizam i dijete, vodu naziva zlatnom tečnošću za tijelo. 

"U tijelu odraslog čovjeka je između 55 i 60 posto vode, tako da je pijenje vode svaki dan vitalno da bi naše tijelo radilo ispravno. Tijelo nam je poprilično suvo kada se probudimo. Kada popijete nekoliko čaša vode omogućavate tijelu da se rehidratizuje zbog čega ćete imati bolji apetiti i lakše probaviti hranu", ističe Lemond.

Iako ispijanje vode ne pomaže značajnije u sagorijevanju kalorija, osigurava da vaš metabolizam funkcioniše optimalno. Stručnjak Alisa Ramsi kazala je kako tijelo zna zamijeniti osjećaj žeđi za glad kada je dehidrirano. Zbog toga treba češće piti vodu. 

"Piti dovoljno vode kako bi tijelo ostalo hidratizirano jednako je bitno bez obzira da li je hladna ili topla, ali najbolje je piti vodu na sobnoj temperaturi", rekla je Ramsi.

Potrebno je popiti između 1,3 i tri litra vode dnevno, a više ukoliko ste fizički aktivniji. Ne treba zaboraviti da i supe, neko voće i hrana sadrže vodu.

"Idealno bi bilo kada ne biste pili vodu uz obrok. Razlog je da nemate problem s gasovima i nadimanjem", kazala je Lemond.

Stručnjaci preporučuje da pijete vodu prije i nakon obroka jer će to pomoći organizmu da bolje vari hranu, prenosi klix.ba.

Preporučujemo za Vas