NVO MLADIINFO MONTENEGRO"

Nikšić: Izvedena predstava "Pozdravi nekog"

Dramski tekst je nastao kao adaptacija knjige "Pozdravi nekog" autora Vesne Ognjenović i Budimira Nešića, u kojoj su date ispovijesti i priče djece koja su doživjela neki oblik nasilja u porodici
66 pregleda 0 komentar(a)
predstava Pozdravi nekog, Foto: Mladiinfo Montenegro
predstava Pozdravi nekog, Foto: Mladiinfo Montenegro
Ažurirano: 04.04.2019. 22:30h

Predstava "Pozdravi nekog" NVO "Mladiinfo Montenegro", u režiji Đorđija Tatića izvedena je u sali nikšićkog "Zahumja". Adaptaciju teksta predstave koju igraju članovi Mladiinfo amaterske glumačke grupe (MAGG) Jelena Pajović, Dragana Vujisić, Bojana Tomović, Danilo Stefanović, Ivan Čađenović, Marija Jeknić, Tajana Nedić, Balša Vukčević, Danka Bubanja, Naida Bibežić, Katarina Jeknić i Stefan Boljević, uradila je Marija Rakočević.

Dramski tekst je nastao kao adaptacija knjige "Pozdravi nekog" autora Vesne Ognjenović i Budimira Nešića, u kojoj su date  ispovijesti  i priče djece koja su doživjela neki oblik nasilja u porodici.

"Knjigu sam dramaturški oblikovala, a što se likova tiče oni su miks većine  ispovijesti . Nijedan lik nije napravljen na osnovu jedne  ispovijesti  već sam ih grupisala po karakteru i na taj način im smišljala biografije. Dosta stvari sam dopisivala da bih ubacila notu savremenosti i mrvicu komičnosti. Ti likovi se i dalje traže, mladi su, ali lik psihologa im daje nadu na kraju kad saznaju da je ona jedna od njih i da je uspjela", kaže Marija Rakočević.

Tatiću je priča bila interesantna sa psihološke strane - kako se ta djeca ponašaju, šta je za njih normalno, kako privlače pažnju na sebe i sve što se tiče njihovog unutrašnjeg, kao i društveno-socijalnog života. A, postoji još jedan razlog zbog koga se odlučio da predstavu režira.

"Dobar procenat mladih ljudi u Crnoj Gori se ponaša kao ti delinkventi, pa sam htio da uđem u tu problematiku i vidim šta se dešava sa tim mladim ljudima, zašto se ponašaju na taj način, iako nijesu bili izloženi tim vrstama nasilja", kazao je Tatić.

Stefan Boljević, koji tumači lik Veljka (“kopileta”), smatra da ljudi, zbog nedovoljne informisanosti, ne znaju sa kakvim se problemima ova djeca sreću i kroz kakve poteškoće prolaze.

“Karakter lika koji igram je dosta drugačiji od mog, ali se stalno trudim da nađem paralele između Grofice i mene, kako bih je na što bolji način predstavila. Pokušavam da osjetim njene emocije, strahove koje ne pokazuje i hladnoću koju širi“, kazala je Dina Abazović koja glumi Ljiljanu Groficu.

Organizatori predstave su "Mladiinfo Montenegro" i JU "Zahumlje".

Na redu vršnjačko nasilje i rodna ravnopravnost

Glumačka grupa MAGG, prema riječima predsjednica NVO “Mladiinfo Montenegro” Milice Žugić, nastala je nakon njihove Škole javnog nastupa, gdje se izdvojilo nekoliko mladih zainteresovanih za glumu. Grupu čine studenti i srednjoškolci iz cijele Crne Gore, najviše iz Podgorice.

“Kroz pozorište obrađujemo aktuelne teme i probleme. Nakon priče o napuštenoj djeci bavićemo se temama vršnjačkog nasilja i rodne ravnopravnosti. Planiramo da do kraja godine pripremimo još dvije predstave", kazala je Žugić.