Kašćelan i Kavčani na optužnici: Stvarali kriminalnu organizaciju?

“Vijestima” je iz tužilaštva nezvanično rečeno da je optužnica poslata Višem sudu na potvrđivanje
442 pregleda 8 komentar(a)
Goran Ljubatović, Foto: Filip Roganović
Goran Ljubatović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.03.2017. 07:33h

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je otužnicu protiv navodnog šefa kavačkog klana, Kotoranina Slobodana Kašćelana i još 14 navodnih članova te kriminalne grupe.

“Vijestima” je iz tužilaštva nezvanično rečeno da je optužnica poslata Višem sudu na potvrđivanje. Isti izvor kazao je da je juče produžen pritvor sedmorici iz te grupe, koji su uhapšeni u septembru prošle godine.

Osim protiv Kašćelana, koji je u bjekstvu, optužnica je podignuta i protiv Kotorana Vladimira Božovića, Miloša Radonjića, Davora Prelevića, Podgoričanina Siniše Vlahovića i Beranaca Aleksandra Đurišića i Igora Đurišića zvanog Major, koji su takođe izbjegli hapšenje u septebru 2016. Na optužnici specijalnog tužioca Saše Čađenovića su i Kotorani Goran Ljubatović, Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović i Podgoričanin Đerđ Camaj, uhapšeni 12. septembra prošle godine.

Optužnica je podignuta i protiv Kotoranina Igora Božovića, koji već godinama robija u spuškom zatvoru.

SDT ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, davanje mita, zelenaštvo, iznudu, teško djelo protiv opšte sigurnosti, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija...

Tužilaštvo sumnja da su na čelu te kriminalne grupe navodno bili Kašćelan i otac bjegunca Vladimira Božovića, Igor Božović.

Prije podizanja optužnice, nagodbu sa tužiocem postigli su bivši kotorski policajac Zlatko Samardžić i Kotoranin Ilija Dedović.

Pomoćnik komandira kotorske policije Samardžić, kojeg je SDT sumnjičilo za zloupotrebu službenog položaja, u pritvoru je proveo mjesec dana. Na slobodu je pušten nakon što je specijalnom tužiocu priznao da je članovima kavačkog klana javljao kada policija kreće u pretres njihovih stanova, upozoravao ih da se čuvaju ili bježe ukoliko je postojala mogućnost da budu privedeni, zbog čega su oni uvijek bili korak ispred organa gonjenja.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti” Dedović je ćeliju napustio par dana posle hapšenja, nakon što je tužiocu precizno objasnio svoju, ali i uloge drugih članova organizacije.

Uprava policije od septembra ćuti o kotorskim bjeguncima

Uprava policije mjesecima ćuti o sedmorici navodnih članova kavačkog klana, koji su izbjegli hapšenje u septembru 2016.

Specijalni policijski tim od tada istražuje ko je 11. septembra javio Kašćelanovoj ekipi da im se sprema hapšenje, zbog čega su i pobjedli policajcima.

Iz Uprave policije od 14. septembra nijesu odgovorili “Vijestima” da li je sedmorka iz Kotora napustila Crnti Goru.

Od tada su bez odgovora i pitanja šta su od 12. septembra preduzeli da pronađu kotorske bjegunce, za čije hapšenje je nalog izdalo Specijalno tužilaštvo, ali i da li su za njima raspisane potjernice.

Bonus video: