U Baru sjutra počinje 69. Prvenstvo Crne Gore za muškarce i žene

Muškarci će se takmičiti do 21. marta, dame do 17.
0 komentar(a)
Dragan Kosić, Foto: Chess24.com
Dragan Kosić, Foto: Chess24.com
Ažurirano: 10.03.2017. 10:06h

Bar će od subote biti domaćin 69. Prvenstva Crne Gore za muškarce i žene u šahu, u organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore a pod pokroviteljstvom Opštine Bar i Luke Bar.

Muškarci će se takmičiti do 21. marta, dame do 17.

Kako je najavljeno, u muškoj konkurenciji će ovo biti jedan od najjačih šampionata, jer učestvuju šest velemajstora (Blagojević, Draško, Đukić, Ivanović, Kosić i Nikčević), tri internacionalna majstora (Drašković, Kalezić, Kontić), jedan fidemajstor (Petijević) i dva mlada majstorska kandidata (Pečurica, Šuković).

Titulu brani Dragan Kosić koji je prošle godine ubjedljivo pobjedio sa izvanrednim rezultatom 9,5 iz 11 partija, ali je i ove godine glavni favorit naš najbolji šahista, neprikosnoveni lider reprezentacije Nikola Đukić.

"Draž prvenstvu predstavlja učešće legende crnogorskog šaha, Božidara Bonje Ivanovića koji je poslije duže pauze opet odlučio da učestvuje na šampionatu. Sedamnaest titula državnog prvaka stoji iza njega a ovo je izvanredna prilika da se podsjetimo da je prije četrdeset godina upravo na velemajstorskom turniru u Baru Božidar Ivanović ubjedljivom pobjedom postao prvi crnogorski velemajstor. Nakon promocije divne autobiografske šahovske knjige Bonja će svojim nastupom opet obradovati brojne poklonike drevne igre".

"Barani će imati dva mlada predstavnika, veliku nadu crnogorskog šaha, reprezentativca Luku Draškovića, koji je na međunarodnom turniru u Beogradu pokazao odličnu formu i malo starijeg Miloša Pečuricu koji najavljuje prodor u vrh našeg šaha. Mnogo se očekuje od debija Andreja Šukovića koji je na Svjetskom omladinskom prvenstvu prošle godine najavio da je kadar za velika djela. Na okupu su svi repezentativci na čelu sa selektorom i svaki od njih može pretendovati na titulu. Biće ovo prava poslastica za ljubitelje šaha u Baru", navodi se u saopštenju Šahovskog saveza Crne Gore.

Kod dama je situacija drugačija, šampionat će biti znatno slabijeg sastava.

"Zbog obaveza na poslu nijesu mogle igrati Milović, Stojanović Krpović, Mišović,... a Tijana Blagojević je neposredno pred šampionat dobila poziv za učešće na tradicionalnom osmomartovskom turniru u Beogradu gdje pokušava da osvoji četvrtu velemajstorsku normu i postane prvi crnogorski ženski velemajstor. Od reprezentatvki tu je samo Lidija Blagojević koja je uz Ninu Delević i glavni favorit šampionata. Poslije duže pauze na šampionatu učestvuje i bivša šampionka Svetlana Bulajić Semiz. Najveća vrijednost ovog šampionata je nastup četiri djevojčice (Anđelić, Koljević, Popović, Rakić) koje su budućnost ženskog šaha u Crnoj Gori", stoji u saopštenju ŠSCG.

Sve partije počinju u 15 časova a svečano otvaranje turnira je u subotu u 14.30 sati.

rojne poklonike drevne igre. Barani će imati dva mlada predstavnika, veliku nadu crnogorskog šaha, reprezentativca Luku Draškovića, koji je na međunarodnom turniru u Beogradu pokazao odličnu formu i malo starijeg Miloša Pečuricu koji najavljuje prodor u vrh našeg šaha. Mnogo se očekuje od debija Andreja Šukovića koji je na Svjetskom omladinskom prvenstvu prošle godine najavio da je kadar za velika djela. Na okupu su svi repezentativci na čelu sa selektorom i svaki od njih može pretendovati na titulu. Biće ovo prava poslastica za ljubitelje šaha u Baru.

Bonus video: