Sinđelića čuvaju na tajnoj lokaciji, plašio se da ga Rusi ne ubiju

"Sinđelić je najprije tražio zaštitu kod srpske BIA, a potom je vladinim avionom po njega u Beograd otišao lično Katnić... Čak je strahovao da avion Rusi ne skinu raketom”
103 pregleda 182 komentar(a)
Aleksandar Sinđelić, Foto: Danas.rs
Aleksandar Sinđelić, Foto: Danas.rs
Ažurirano: 09.03.2017. 06:30h

Svjedoka saradnika u predmetu pokušaja terorizma Aleksandra Sinđelića, tužilastvo uz pomoć drugih organa bezbjednosti čuva na tajnoj lokaciji u Crnoj Gori, saznaju "Vijesti".

Prema istim informacijama, Sinđelić se crnogorskim vlastima navodno predao iz straha da ga ne ubiju osumnjičeni ruski organizatori pokušaja državnog udara, nakon što je plan propao, a on navodno uzeo 200.000 eura za to.

"Sinđelić je najprije zatražio zaštitu kod srpske BIA, a potom je vladinim avionom po njega u Beograd otišao lično Katnić... Čak je strahovao da avion Rusi ne skinu raketom”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Sinđelić se početkom novembra volšebno našao u Crnoj Gori, predao se istražiteljima i tada je uhapšen.

Iz tužilaštva su prethodno ponavljali da je on sa Bratislavom Dikićem organizator 20-člane grupe koja je planirala da ubija građane i tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, a Beograđanin im je preko medija odgovarao da nema veze sa tim, da “Milo pali travu i lupa gluposti”...

U spisima tužilaštva piše da su se Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Nikolajević Popov 26. septembra u Moskvi sastali sa Sinđelićem, izložili mu plan i dali uputstva za izazivanje haosa u Crnoj Gori.

Katnić je rekao da je Šišmakov 2014. bio zamjenik ruskog vojnog atašea u Poljskoj, ali da je protjeran zbog špijunaže...

"Ovaj pasoš mu je dat od organa Rusije i on je pripadnik ruskih bezbjednosnih službi”, rekao je tužilac.

Kazao je i da je isključivi cilj planiranih napada bio da se osujeti namjera Crne Gore da se priključi NATO-u.

Prema istim informacijama, Katnić je lično išao i u Poljsku po dokaze o dvostrukom identitetu Šišmakova.

Srbija saopštila kad su Rusi ušli kod njih i gdje su bili smješteni

Na ročištu je kao dokaz proveden izvještaj srpskog MUP-a o ulasku Eduarda Vladimiroviča Širokova (Šišmakova) i Vladimira Nikolajeviča Popova u tu zemlju i rezervacije hotela u kome su odsjeli...

Nije saopšteno u kojem gradu i hotelu su Rusi boravili.

Po zamolnici crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva, iz Poljske su stigli dokazi – kopija diplomatskog pasoša Eduarda Šišmakova, koji je u toj državi bio pomoćnik vojnog atašea u ambasadi Ruske Federacije.

Specijalni tužilac Saša Čađenović pojasnio je da se u pasošu Šišmakova navode isti podaci - datum rođenja, mjesto, grad i ista oblast kao i u pasošu Širokova.

"Iz Poljske je potvrđeno da je Šišmakov 2104. godine protjeran zbog nelegalnih obavještajnih aktivnosti. Iz uvida sa poljskog sajta dostupne javne baze, vide se fotografije Šišmakova u vojnoj uniformi vojske Ruske Federacije na nekoj proslavi u Poljskoj, kao i fotografija u civilnoj odjeći”, pojasnio je tužilac.

Bonus video: