KIC "Budo Tomović": Muzika kompozitorki iz sjenke za osmi mart

Djela kompozitorki Ejmi Bič (gudački kvartet op. 89), Žermen Tajfer (klavirski trio) i Rebeke Klark (Sonata za violu i klavir) izvešće gudački kvartet ”Montenegro”, trio ”Luminis” i duo violista Mihail Bereznitski i pijanista Bojan Martinović večeras u Velikoj sali KIC-a, u 20 sati
0 komentar(a)
KIC kompozitorke 8. mart
KIC kompozitorke 8. mart
Ažurirano: 08.03.2017. 13:27h

Povodom Međunarodnog dana žena, KIC “Budo Tomović” organizuje program “Kompozitorke iz sjenke”, posvećen ženskom muzičkom stvaralaštvu.

Djela kompozitorki Ejmi Bič (gudački kvartet op. 89), Žermen Tajfer (klavirski trio) i Rebeke Klark (Sonata za violu i klavir) izvešće gudački kvartet ”Montenegro”, trio ”Luminis” i duo violista Mihail Bereznitski i pijanista Bojan Martinović večeras u Velikoj sali KIC-a, u 20 sati.

Američka kompozitorka i pijanistkinja Ejmi Bič (1867 - 1944), vođena umjetničkim instinktom najviše je voljela da sama istražuje klasična djela.

Žermen Tajfer (1892 - 1983) poznata je francuska kompozitorka, koja se priključila pokretu “Novi mladi”, muzičarima koji su se služili novim muzičkim jezikom, koji je vodio slavni francuski pisac i avangardni filmski režiser Žan Kokto.

Rebeka Klark (1886 - 1979), engleska kompozitorka i violistkinja, bila je poznata po svojim kamernim djelima koja su uključivala violu.

Bonus video: