Osam savjeta za srećnu vezu

Dr Džejn Grir kaže da su zajednički treninzi veoma važni za zdravu i srećnu vezu. To je, kaže, način da "izbacite" svoje frustracije i očistite um i tijelo
0 komentar(a)
ljubav, veza, par, Foto: Shutterstock
ljubav, veza, par, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.03.2017. 19:14h

Povjerenje među partnerima svakako je važan, možda najvažniji faktor u vezi ili braku, ali postoji još nekoliko elemenata koji mogu da utiču na odnos među partnerima.

Evo nekoliko savjeta stručnjaka za veze i bračnih terapeuta koji će vam pomoći da budete srećni u dugoj vezi ili braku.

Ne pokušavajte da promjenite jedno drugo

Eksperti kažu da nikada ne bi trebalo da pokušavate da promjenite sitnice koje su vas privukle na partneru. Bračni terapeuti kažu da su najsrećniji parovi oni koji prepoznaju i cijene razlike koje postoje između partnera.

Pohvalite ih

Iskren kompliment je uvek dobrodošao, imajte to na umu. Ekspert za veze Džon Gotman kaže da su najsrećniji parovi oni koji izražavaju svoju ljubav hvaleći partnera. To ne moraju uvijek da budu riječi kojima ćete ga pohvaliti, ponekad dodir ili pogled pun zadovoljstva govore više od riječi. Ako je vaš partner vaš glas razuma, recite mu to.

Pričajte o prošlosti

Parovi u stabilnim vezama razgovaraju u prošlosti i ne izbjegavaju ni one "loše" djelove, ali se ipak fokusiraju na pozitivne uspomene i trenutke koje su dijelili.

Uvijek slušajte

Koliko god da je to ponekad iscrpljujuće, slušajte šta vam partner govori jer je to važan element svake duge, srećne veze. Najvažnije od svega, nikada ne stajte na stranu osobe na koju vam se partner žali. To ne znači da treba da ga lažete da je u pravu i onda kada nije, ali ne postavljajte se kao da ste mu neprijatelj.

Ne "ušuškavajte" se previše u vezu

Parovi lako zapadnu u rutinu i dane provode u pidžamama, gledajući TV. Međutim, najsrećniji su oni parovi koji povremeno zajedno izlaze, hvale izgled jedno drugog i rade zabavne stvari koje održavaju "varnice" između njih.

Dijelite kućne poslove

Najčešći izvor tenzije u vezama i brakovima su kućni poslovi. Da biste izbjegli rasprave oko toga čiji je red da obavi neki posao, uradite to zajedno. Eksperti kažu da je zajedničko obavljanje kućnih poslova i to vrijeme koje provodite zajedno veoma važno za jačanje veze.

Vježbajte zajedno

Dr Džejn Grir kaže da su zajednički treninzi veoma važni za zdravu i srećnu vezu. To je, kaže, način da "izbacite" svoje frustracije i očistite um i tijelo.

Šetajte zajedno

Barem jednom nedeljno izađite zajedno u polusatnu šetnju. Dr Grir kaže da je to sjajan način da se zajedno oslobodite stresa, ali i da usput razgovarate o onome što se dešava u vašim životima, prenosi Mondo.