Jovanović: U kancelariji DF u Baru snimljen 51 glasač DPS iz Zapadne Evrope

"Mnogi od glasača pristiglih iz inostranstva greškom su ulazili u prostorije DF, misleći da se radi o DPS-u, i to da bi podigli novac koji im je obećan", dodao je Jovanović.
167 pregleda 12 komentar(a)
Bogić Mitrović, Milenko Jovanović, Foto: Radomir Petrić
Bogić Mitrović, Milenko Jovanović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 28.02.2017. 16:51h

U Osnovnom sudu Bar je po privatnoj tužbi Resmije Memić iz Bijelog Polja počelo suđenje predsjedniku i sekretarici OO Nove srpske demokratije u Baru Bogiću Mitroviću i Itani Glavanović, te novinaru Milenku Jovanoviću, kojima je stavljeno na teret da su na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. u kancalariji NOVA "neovlašćeno ispitivali Memić, uzimajući podatke mobilnim telefonom snimili njen lik i time zadrli u njen lični život".

U tužbi se dodaje da je taj snimak "pokazan trećim licima i objavljen na YouTube", te da je "bio zloupotrebljen i može se i dalje upotrebljavati u bilo koje svrhe bez saglasnosti tužilje".

Pred sudijom Aleksandrom Leković, Mitrović, Glavanović i Jovanović su odbacili navode iz tužbe, navodeći da nisu uradili ništa nezakonito. Bogić Beli Mitrović je rekao da je zapravo on "najugroženiji u ovom postupku" zato što je podnosilac tužbe "pravila selfi sa mnom koji je obišao Njemačku", dodajući da je od te gospođe informisan da je na glasanje u Bar "došla po preporuci predsjednika Opštine Bijelo Polje". Glavanović je kazala da nikoga nije snimala.

"Bio sam angažovan kao PR DF tokom parlamentarnih izbora, a na sam dan izbora razgovarao sam sa ljudima koji su iz inostranstva došli da glasaju za DPS, i vidio kako traže kancelarije DPS sa namjerom da im ta partija isplati novac za glasanje. Kupljeni glasači DPS-a su uglavnom završavali u kancelariji DF, jer je ona tik uz kancelariju DPS. Smatrao sam da je moja profesionalna, moralna i ljudska obaveza da obavijestim javnost šta se dešava, jer mi je javljeno da se od ranih jutarnjih sati masovno kupuju glasovi u korist DPS, te da je već sačinjeno nekoliko desetina video-priloga kojima se to dokazuje. Čelnici DF su mi omogućili da izvještavam iz njihovih kancelarija, a tokom dana, što sam zatekao, zaista je bila masovna kupovina glasova u korist DPS, što su mladi aktivisti DF potpuno otvoreno, ne skrivajući se, snimali svojim mobilnim telefonima i tabletima", rekao je "Vijestima" nakon izlaska iz suda Jovanović.

"Mnogi od glasača pristiglih iz inostranstva greškom su ulazili u prostorije DF, misleći da se radi o DPS-u, i to da bi podigli novac koji im je obećan. Dao sam sebi za pravo da se predstavim kao da sam iz DPS, da bih tako dobio potpuniju informaciju od glasača radi izvještavanja, i to mi je pošlo za rukom", dodao je Jovanović.

On je rekao da je snimke poslao potalu "in4S", te da su oni objavljeni u dokumentarcu koji je ime "Operacija Luksemburg“" dobio "jer su ovi glasači uglavnom iz Zapadne Evrope dolazili da glasaju za DPS".

"Ovim povodom lično sam podnio prijavu državnom tužiocu koji je pokrenuo istražni postupak u kojem je ispitano više lica. Izviđaj je u toku i obuhvaćena je i privatna tužilja u ovom postupku", rekao je Jovanović, ističući da Memić, koja nije bila na ročištu, spada u grupu od 51 snimljenog glasača iz inostranstva koji su se zadesili u kancelariji DF 16. oktobra 2016.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. mart.

Bonus video: