TVRDNJA BRITANSKIH NAUČNIKA:

Čak i čaša piva dnevno povećava rizik od srčanih bolesti

Pretjerivanje u alkoholu druge studije su povezale sa povišenim krvnim pritiskom, gojaznošću, moždanim udarom, nekim oblicima raka, samoubistvom i saobraćajnim nesrećama
3 komentar(a)
pivo, Foto: Shutterstock
pivo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.02.2017. 12:29h

Muškarci koji piju više od jedne flaše piva dnevno tokom nekoliko godina pričinjavaju veliku štetu svojim arterijama, koja ih može koštati života, kažu britanski naučnici.

Oni kažu da alkohol utiče na elastičnost zidova arterija ,što slabi krvotok, a neki rezultati pokazuju da nema takav uticaj na žene. Ipak, istraživači kažu da je to možda posljedica toga što je 73 odsto od njihovih 3.869 ispitanika bilo muškog pola.

Istraživači Univerzitetskog koledža u Londonu pronašli su vezu između alkohola i oslabljene elastičnosti arterija prilikom ispitivanja navika u konzumaciji alkohola kod osoba starosti između 30 i 60 godina, tokom 25-godišnjeg perioda.

Ispitanici su evidentirali koliko vina, piva, sajdera i žestokih pića piju tokom nedelju dana i redovno kontrolisali svoje arterije.

Istraživači su zatim kroz podatke otkrili da pojačana konzumacija aktivira određene enzime koji vode nakupljanju kolagena i ukrućivanju arterija.

“Na osnovu ovih otkrića, tim želi da istraži više različitih grupa ljudi, jer smo u ovom istraživanju bili ograničeni gotovo isključivo na muškarce i da prepoznamo vezu između alkohola i rizika za kardiovaskularna oboljenja”, kaže vođa studije dr Darag O’Nil.

Pretjerivanje u alkoholu druge studije su povezale sa povišenim krvnim pritiskom, gojaznošću, moždanim udarom, nekim oblicima raka, samoubistvom i saobraćajnim nesrećama.

Nova otkrića objavljena su u časopisu “Journal of the American Heart Association”.

Preporučujemo za Vas