Odakle ubistvo kad nema ni leša?

Na osnovu čega Tužilaštvo tvrdi da Medin nije živ. Dok god tužioci ne budu odgovarali, uvijek će postojati i ovakvi predmeti
902 pregleda 28 komentar(a)
Darko Dragović, Foto: Filip Roganović
Darko Dragović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.02.2017. 06:49h

Branilac Vladimira Ulame (24), advokat Darko Dragović saopštio je da je zabrinjavajuća odluka višeg tužioca Željka Tomkovića da bez pouzdanog dokaza da je Nemanja Medin (25) mrtav, osumnjiči Baranina za teško ubistvo Petrovčanina.

Iako Medin još nije pronađen, tužilaštvo sumnjiči Ulamu i Darka Mijovića (27) da su ga ubili.

Oni su ranije sumnjičeni za otmicu dvadesetpetogodišnjaka, koji je nestao 8. jula 2016. nakon što je iz Petrovca krenuo u pravcu Virpazara.

“Zabrinjavajuće je do kojih granica ide postupajući tužilac stavljajući na teret krivično djelo teško ubistvo, a da pri tom nemamo pouzdan dokaz da je oštećeni Medin mrtav. Od te činjenice zavisi postojanje ovog djela, pa tužilac koji nema nijednog dokaza u pogledu činjenice da li je Medin živ ili mrtav, traži očigledno da mu se vjeruje na riječ”, kazao je Dragović.

Ulamin branilac ocijenio je da je jasno da takva optužnica neće opstati.

“Ali zabrinjava pravo tužioca da optuži nekog za najteže krivično djelo prilikom ovakvih dokaza. Pitamo se na osnovu čega Tužilaštvo tvrdi da Nemanja Medin nije u životu? I ponovo - dok god tužioci ne budu snosili odgovornost za optužnice koje ne prođu prag sudske kontrole, uvijek će postojati i ovakvi predmeti. Samo se pitam što će se desiti ako se oštećeni pojavi usred predmeta”, rekao je advokat. Prema saznanjima “Vijesti” tužilac, koji je Ulamu i Mijovića mjesecima sumnjičio za otmicu, nije pribavio nove dokaze, već samo promijenio činjenični opis djela. “Vijestima” je iz tužilaštva ranije potvrđeno da Baranina i Podgoričanina sada sumnjiče za teško ubistvo izvršeno na podmukao način, a Cetinjanina Bogdana Milića (35) da im je pomagao da prikriju ubistvo Petrovčanina.

“U tom predmetu još traje istraga i optužnica nije podignuta. Izmijenjen je činjenični opis i Ulami, Mijoviću i Miliću na teret se stavljaju teža krivična djela”, rečeno je ranije iz tužilaštva.

Isti sagovornik pojasnio je da nije neuobičajena praksa da se djelo kvalifikuje kao ubistvo, iako tijelo nije pronađeno.

Potraga za Medinom traje od 8. jula, a policija i vojska pretražuju teren na kom je četiri dana nakon nestanka Petrovčanina, pronađen zapaljen njegov bijeli “megan”. Ulama je već u prvim danima istrage osumnjičen da je umiještan u nestanak dvadesetpetogodišnjaka, jer je posljednji komunicirao sa Medinom.

Njega i Mijovića tužilaštvo sumnjiči da su pozvali Petrovčanina da dođe u Virpazar “radi kupovine pištolja”, što je ovaj prihvatio.

U tužilačkim spisima piše da su nakon toga Ulama i osobe koje istražitelji nijesu otkrili, odvezli Petrovčanina i sakrili ga na nepoznato mjesto.

Baranin i Podgoričanin potom su zapalili Medinov “megan” koji je pronađen 12. jula pored lokalnog puta Virpazar - Rijeka Crnojevića, u mjestu Jabukov do.

Mijović i Ulama 31. avgusta prošle godine zvanično su osumnjičeni za otmicu Petrovčanina.

Bonus video: