Da se vrate medalje osvojene dopingom

Od 23 medalje, od kojih je 11 osvojeno u štafetama samo je Anton Kokorin vratio olimpijsku bronzu iz štafete 4X400 metara, iako nije bio dopingovan
69 pregleda 0 komentar(a)
Anton Kokorin, Foto: 17.alamy.com
Anton Kokorin, Foto: 17.alamy.com
Ažurirano: 16.02.2017. 14:00h

Atletski savez Rusije saopštio je danas da neće pozvati u reprezentaciju atletičare koji odbiju da vrate olimpijske medalje oduzete zbog dopinga.

Nekolicina ruskih atletičara odbili su da vrate medalje osvojene na Olimpijskim igrama 2008. i 2012. godine, nakon što su diskvalifikovani poslije ponovljenih tesitranja doping uzoraka sa tih takmičenja.

Atletski savez Rusije, koga je suspendovala Međunarodna atletska federacija (IAAF) zbog navoda o rasprostranjenom dopingu, saopštio je da atletičari koji ne vrate medalje "neće imati pravo da učestvuju na takmičenjima" koje organizuje Savez.

Takođe, ti sportisti neće imati pravo da nastupaju za reprezentaciju niti da učestvuju u doping tesitranjima poslije kojih bi mogli da nastupaju na međunarodnim takmičenjima kao neutralni sportisti.

Te mjere neće imati trenutni efekat u većini slučajeva, pošto će sportisti diskvalifikovani zbog dopinga na Olimpijskim igrama najverovatnije biti suspendovani na po dvije godine i ne bi ni mogli da se takmiče.

Od 23 medalje, od kojih je 11 osvojeno u štafetama samo je Anton Kokorin vratio olimpijsku bronzu iz štafete 4X400 metara, iako nije bio dopingovan već drugi takmičar iz štafete u Pekingu 2008.

Bonus video: