Nikola Sjekloća protiv višestrukog šampiona napada titulu prvaka Evrope

Stiglic je aktuelni prvak Evrope i bivši višestruki svjetski šampion u supersrednjoj verzije WBO
5 komentar(a)
Nikola Sjekloća, Foto: Fightnews.com
Nikola Sjekloća, Foto: Fightnews.com
Ažurirano: 16.02.2017. 11:15h

Crnogorski profesionalni bokser Nikola Sjekloća boriće se 18. marta u Lajpcigu protiv višestrukog bivšeg svjetskog prvaka Njemca Roberta Stiglica za titulu profesionalnog prvaka Evrope u poluteškoj kategoriji. Iako je u profi ringu trofejni 38-godišnji Budvanin imao 36 borbi, 32 pobjede i četiri poraza, u Lajpcigu će debitovati u poluteškoj kategoriji, jer je sve prethodne mečeve boksovao u supersrednjoj.

“Uvijek je malo falilo da se sretnemo. Sada smo tu, vjerujem u sebe i Stiglic će to osjetiti”, poručio je Nikola Sjekloća na konferenciji za medije u Lajpcigu, gdje je manifestacija najavljena kao spektakl za koji je već prodato tri od šest hiljada karata.

Stiglic u profi ringu ima 50 pobjeda, uz pet poraza i jednu neriješenu borbu.

“Protivnik je opasan borac, nikada nije izgubio prije posljednjeg gonga. Ali, neću dati svoj pojas. Imam svojih prednosti i znam što mogu, iako imam 35 godina”, rekao je Stiglic, koji je titulu osvojio u svom Magdeburgu, novembra 2016, protiv Francuza Medija Amara.

Sjekloća je, međutim, tri godine stariji od Stiglica i u karijeri je gubio samo u velikim mečevima za titule ili naslov obaveznog pretendenta.

Najveći meč u profi kariejri Sjekloće bila je titula za svjetskog prvaka u WBO verziji supersrednje, kada je u ravnopravnoj borbi pojas ostao Arturu Abrahamu u Berlinu u maju 2014. godine.

Upravo je Abraham, Jermen sa njemačkim pasošem, i borac koji povezuje Sjekloću i Stiglica. Njemac, rođen u Rusiji kao Sergej Sihlic, je protiv takođe naturalizovanog Abrahama 25. avgusta 2012. izgubio titulu svjetskog prvaka u supersrednjoj kategoriji WBO federacije. Potom je u revanšu Stiglic nokautirao Abrahama i vratio svjetsku titulu WBO u supersrednjoj, da bi potom još dva puta boksovao sa njim i gubio.

Bonus video: