Moć i snaga traže susret

Okrugli sto je organizovan povodom godišnjice smrti velikog slikara
144 pregleda 0 komentar(a)
okrugli sto Petar Lubarda, Foto: Slavica Kosić
okrugli sto Petar Lubarda, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.02.2017. 16:50h

Lubardino je djelo toliko moćno i živo da njegova moć i snaga traži susret, obrazložila je motiv organizovanja okruglog stola "Čas u čast Petru Lubardi", filozofkinja Višnja Kosović.

Povodom godišnjice smrti velikog slikara (Ljubotinj, 27. 7. 1907 - Beograd, 13. 2. 1974) razgovor o njegovom djelu organizovali su Udruženje likovnih umjetnika - Herceg Novi i Fondacija “Petar Lubarda” u hercegnovskom lokalu “Amerika”.

"Na Lubardinim platnima neprestano se nadgornjavaju i nadigravaju lijepo i uzvišeno u jednoj dubljoj i višoj ritmici svijeta. Ta ritmika dovodi do punoće umjetničkog izraza i do ostvarenja esencijalne forme, kada slika (umjetničko djelo) postaje simbol”, kazala je Kosović podsjetivši na Lubardinu misao da “slikar nije slikar ako nije i pjesnik".

"Lubarda je čista energija, ponikao na crnogorskom kamenu, bez koga ga i nema”, konstatovao je direktor Gradske galerije i muzeja Đuro Beli Prijić.

"On je Pikaso našeg prostora", kazala je istoričarka umjetnosti Jasmina Žitnik navodeći da je Lubarda u prikazu crnogorskog krša donio epsku notu.

Da je Lubarda svjetski slikar na koga su uticaj imali tadašnji tokovi u umjetnosti, saglasan je slikar Vojislav Kilibarda, ističući da je ipak, prije svega bio i ostao originalan i samosvojan, podsjetivši na Lubardinu legendarnu rečenicu “ja sam JA i stvaram svijet po svojoj volji“ .

U lokalu “Amerika” izloženi su i radovi učenika srednjih škola koje su učestvovale na konkursu pod nazivom ”Lubarda kao inspiracija” - “Petar Lubarda” Cetinje, “Stojan Cerović” Nikšić, “Ivan Goran Kovačić” Herceg Novi, “Mladost” Tivat, “Slobodan Škerović” Podgorica, “Petar I Petrović Njegoš” Danilovgrad. Učesnici dijaloga o Lubardi položili su cvijeće ispred njegove biste na Karači.

Bonus video: