Stanković traži od Katnića: Ne određivati pritvor Mandiću i Kneževiću

"Povodom zahtjeva Glavnog specijalnog tužioca za odobrenje za krivično gonjenje i određivanje pritvora podnijetog Skupštini Crne Gore, protiv A.M. i M.K., poslanika Skupštine Crne Gore, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo- stvaranje kriminalne organizacije, na osnovu Zakona o državnom tužilaštvu"
59 pregleda 260 komentar(a)
DF protest, Foto: Savo Prelević
DF protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.02.2017. 17:55h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković tražio je od Milivoja Katnića da ne određuje pritvor poslanicima Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

To su saopštili iz kabineta VDT-a objašnjavajući da je Stanković glavnom specijalnom tužiocu dao obavezujuće Uputstvo za postupanje.

"Povodom zahtjeva Glavnog specijalnog tužioca za odobrenje za krivično gonjenje i određivanje pritvora podnijetog Skupštini Crne Gore, protiv A.M. i M.K., poslanika Skupštine Crne Gore, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo- stvaranje kriminalne organizacije, na osnovu Zakona o državnom tužilaštvu, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, dao je Glavnom specijalnom tužiocu obavezujuće Uputstvo za postupanje. U Uputstvu se navodi da, imajući u vidu pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora protiv navedenih lica, kao izuzetnu mjeru za obezbjeđenje njihovog prisustva, kako bi se bez postojanja razloga za određivanje pritvora (čl.175 ZKP) izbjegla neodgovarajuća primjena mjera pritvora. U Uputstvu o postupanju Vrhovni državni tužilac Ivica Stankovic naveo je da se shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru", navodi se u saopštenju.

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su danas ukidanje imuniteta poslanicima Andriji Mandiću i milanu Kneževiću.

Predstavnici DF-a okupili su se sa pristalicama ispred Skupštine Crne Gore uoči današnje sjednice parlamenta na kojoj je ukinut poslanički imunitet Mandiću i Kneževiću.

Bonus video: