Varijabilu dobijali samo odabrani

Ponovili su da pripadnici Uprave policije profesionalno i časno obavljaju zadatke: “Sindikat će se i dalje boriti, prvenstveno za rješavanje problema članstva, jer nam je cilj život i rad dostojan čovjeka, bez siromaštva, bez mobinga, bez neizvjesne budućnosti za nas i za naše najbliže”
3 komentar(a)
SAJovci, Foto: Savo Prelević
SAJovci, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.02.2017. 16:12h

Iz Sindikata Uprave policije saopštili su juče da su se varijabile u toj instituciji diskriminatosrki isplaćivale jednim te istim službenicima i da zbog toga pozdravljaju odluku ministra Mevludina Nuhodžića da se do daljeg zaustavi isplata tog dodatka na zaradu zbog ograničenih finansijskih sredstava.

“Kako varijabilni dio zarade ne utiče na osnovna primanja policijskih službenika, a imajući u vidu naše saznanje da je u prethodnom periodu određen broj varijabila isplaćivan jednim te istim službenicima i time stvaran diskriminatorski odnos u službi, pozdravljamo ovakvu odluku ministra, jer će ona za rezultat imati određenu uštedu u budžetu, koja bi se mogla opredijeliti za poboljšanje uslova rada svih zaposlenih, stručno usavršavanje i nabavku neophodne opreme”, piše u saopštenju Sindikata policije.

Podsjetili su da je Nuhodžić 25. januara pisano obavijestio službenike Ministarstva i Uprave policije da se zbog ograničenih finansijskih sredstava neće isplaćivati varijabilni dio zarade i da se do daljeg ne dostavljaju predlozi za službenike.

Sindikalci konstatuju da su pojedini mediji pogrešno prezentirali Nuhodžićevo obavještenje i pojasnili da je Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru predviđeno da varijabila pripada zaposlenom sa izuzetnim rezultatima i kvalitetom rada, a u zavisnosti od raspoloživih sredstava.

“Varijabilni dio zarade isplaćuje se iz dodijeljenih budžetskih sredstava organa, odnosno službe u kojoj zaposleni radi, sa pozicija obezbijeđenih za zarade i pozicije ostale naknade, po prethodno pribavljenoj potvrdi organa državne Uprave nadležnog za poslove finansija o raspoloživim finansijskim sredstvima, pa se ne može govoriti o ukidanju varijabilnog dijela, jer je on predviđen zakonom, već samo o nedostatku finansijskih sredstava”, navodi se u tekstu Sindikata Uprave policije.

Ponovili su da pripadnici Uprave policije profesionalno i časno obavljaju zadatke: “Sindikat će se i dalje boriti, prvenstveno za rješavanje problema članstva, jer nam je cilj život i rad dostojan čovjeka, bez siromaštva, bez mobinga, bez neizvjesne budućnosti za nas i za naše najbliže”.

Bonus video: