Svjedočenje o zlatnoj epohi šaha - "Igrati svoj život", Bonje Ivanovića od sjutra u knjižarama

U knjižari „Obodskog slova” u Kapital Plazi Ivanović će sjutra od 17 sati razgovarati sa zaljubljenicima u knjigu, literaturu i šah i potpisivati im primjerke svoje knjige.
195 pregleda 3 komentar(a)
Božidar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Božidar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.02.2017. 13:30h

Stiskom ruke i naklonom ka protivnicima - 11 dječaka i djevojčica na početku simultanke, najstariji crnogorski šahovski velemajstor Božidar-Bonja Ivanović, demonstrirao je ono što ga je pratilo kroz preko četiri decenije uspješne sportske karijere - povjerenje, čestitost, viteštvo i poštovanje!

Duh „zlatnog doba” šaha, kada je „drevna igra” bila kreacija u kojoj je slavio ljudski um, ali i psihološka borba, vjerno je prenio sportista koji je živio šah i za šah - velemajstor Božidar - Bonja Ivanović, Cetinjanin koji je znao da nadvisti i takve veličine i svjetske prvake poput Mihaila Talja, ali i sve najveće šahiste bivše, velike Jugoslavije, koja se u sjenci neprikosnovenog Sovjetskog saveza, borila za najbolju selekciju ostatka svijeta.

Zato je knjiga „Igrati svoj život”, autora Bonje Ivanovića, svojevrsno svjedočenje o zlatnoj eri šaha, ali i ne samo to...

"U knjizi je 111 kometara mojih partija, od kojih sam izgubio 20-tak, a ima i 11 komentara drugih partija. Naslov knjige je odraz mog života, pa su u knjizi opisane anegdote koje oslikavaju duh jedne šahovske epohe koju je čuveni svjetski prvak Anatolij Karpov okarakterisao riječima: „nikada više toliko velkana neće igarti u jednoj epohi”. A ja sam ih upoznao sve! Od Mihaila Botvinika do čuvenog Bobija Fišera - ličnosti kakve se rađaju jednom u vijeku. Zato sam i dao osvrt na portrete nekih od njih. To su bili majstori kreacije, koje na žalost više nema u šahu, jer sada igrači ne komuniciraju jedan sa drugim, već kompjuterima iz čijih nepogrešivih programa se trude da zapamte svaki potez unaprijed pripremljene partije. Zato sam se i povukao iz igre - kazao je Ivanović na konferenciji za novinare u hotelu „Centre Ville”.

U istom hotelu sjutra od 19,30 sati održaće se promocija knjige „Igrati svoj život”, autora velemajstora Ivanovića, u izdanju „Obodskog slova”.

Upravo će u knjižari „Obodskog slova” u Kapital Plazi Ivanović sjutra od 17 sati. razgovarati sa zaljubljenicima u knjigu, literaturu i šah i potpisivati im primjerke svoje knjige.

"Želim da zahvalim dobrotvorima, firmi „Osmi red- D” i njenoj vlasnici Angelini Vuković, koji su pomogli ovo izdanje i naravno „Obodskom slovu”. Angelina Vuković je i inicirala da napišem ovu knjigu kada je vodila Šahovski savez, a sada nakon povlačenja u momentu najvećeg uspjeha našeg šaha, održala je riječ i omogućila da dođe do ljudi koji vole knjigu i šah", zaključio je Ivanović.

O knjizi Ivanovića govorio je urednik izdanja Radomir Uljarević i novinar Momčilo Stojanović, koji je naglasio da je Bonja bio tri puta prvak druge svjetske šahovske sile, te da je bio član srebrne evropske i svjetske ekipe....

Bonus video: