Kaznili ga jer je htio da gleda privođenje Sinđelića kroz staklo od zgrade

"Kaznili su me više nego onoga što su je kupovao oružje da ubije Mila i mene zajedno sa njim i da sruši našu dragu državu"
428 pregleda 71 komentar(a)
Mileta Jakić, Foto: Zoran Đurić
Mileta Jakić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.02.2017. 14:16h

Tridesetdvogodišnji Podgoričanin Mileta Jakić osuđen je da plati 200 eura jer je 2. novembra prošle godine kroz staklo od ulaza zgrade u kojoj živi gledao privođenje Beograđanina Aleksandra Saše Sinđelića, koji je bio osumnjičen da je jedan od organizatora pokušaja terorizma na dan izbora.

Jakić sa suprugom i petomjesečnom kćerkom živi u iznajmljenom stanu u neposrednoj blizini zgrade Vrhovnog, Specijalnog i Višeg tužilaštva u Podgorici i u njenom dvorištu sa svog prozora svakodnevno gleda privođenja osumnjičenih za razna krivična djela, htio to ili ne.

“Tog jutra sam se vraćao iz trgovine i penjao stepenicama u stan kad sam čuo policijske sirene i škripu vozila. U rukama sam imao dvije kese u kojima su bili hljeb i mlijeko i navirio sam se kroz slomljeno staklo da vidim što se dešava u dvorištu. Virio sam dok mi policajac, sa maskom fantomkom i puškom u rukama nije naredio da se sklonim. Vikao je na mene i ja sam se pobunio. Rekao sam mu da mi ne viče i da neću da se sklonim. Onda su taj policijac i njegov kolega došli po mene u zgradu i iznijeli me kao nevjestu. Uspio sam samo da dodam kese sa hranom familiji”, ispričao je juče “Vijestima” Jakić.

On je ispričao da su policajci upozorili i druge stanare da ne gledaju. Ipak, ispričao je, baba i đed čiji stan takođe gleda na dvorište tužilaštva, virili su i vidjeli kako ga policajci drže ispod ruku i smještaju u policijsku “maricu” i kasnije mu prepričavali prizor.

“Svi mi virnemo da vidimo što se dešava. To su sirene dan - noć. Ko ne bi virnuo?”, pravda se Jakić.

Nije uspio da se opravda sutkinji Suda za prekršaje Milanki Kaluđerović i ona ga je kaznila. U obrazloženju njene odluke piše da je Jakić nije postupio po naređenju za udaljenje službenika Posebne jedinice policije koji je obezbjeđivao štićenu ličnost kojoj je bezbjednost bila ugožena. Policajac ga je prvo upozorio da se skloni sa prozora hola zgrade, a nakon toga mu izdao naređenje. Jakić se oglušio i o naređenje uz upućene riječi: 'Vi ćete mene da maknete, neću da se sklonim sa prozora'”, piše u presudi.

Sutkinja je napisala u obrazloženju da je Jakić prihvatio odgovornost za prekršaj i kaznila ga 200 eura i da plati 20 eura troškove postupka. Predviđena kazna za ovaj prekršaj je od 200 do 2.000 eura ili 60 dana zatvora.

“Kaznili su me više nego onoga što su je kupovao oružje da ubije Mila i mene zajedno sa njim i da sruši našu dragu državu. (Mirku) Velimiroviću je novčana kazna 100 eura za to, a meni što virim iz svoje kuće 200. Boli me to. Nemam da im platim. Imam platu 300 eura, ženu i malo dijete. Uostalom, niko ne razmišlja o njihovim prekršajima što nas svaku noć i dan bude sirenama, škripom kola, rotacijama i privođenjima. Izluđeh od njih. Nas to i te kako uzmirava. Bude mi dijete, uznemiravaju ženu. Ja tu živim i hoću da gledam kroz prozor kad ja hoću i koliko hoću”, kaže Jakić.

On je, ispričao je, pet sati proveo u betonjerci u Centru bezbjednosti čekajući da dođe sudija za prekršaje.

“Vozili su me u istoj 'marici' u kojoj su doveli tog opasnog čovjeka. Čim me je sudija pitala što sam radio, sve sam priznao, samo da me pusti da idem kući kod familije. Nijesam se nadao da će da me kazni, to je beznačajan prekršaj, ništa ih nijesam ometao. Sa kesama u kojima sam imao hljeb i mlijeko nijesam mogao nikoga da ugrozim. Priznao sam da sam gledao. Pa stigao je glavni osumnjičeni ubica Crne Gore. Ko ne bi virnuo! Htio sam da vidim kako izgleda taj 'junak'”, ispričao je Jakić.

Sada, kaže, ima veliku dilemu.

“Ako platim kaznu, nemam novac za porodicu cijeli mjesec. Ako odem u zatvor, bojim se ostaću bez posla, pa opet izgubih pare. Najradije bih u zatvor, to mi se najviše isplati. Tražiću samicu, da se odmorim i naspavam. Moraju mi dati doručak, ručak i večeru. To bi bilo pet-šest dana. I ne fali ništa”, kazao je Jakić.

Bonus video: