Debelo crijevo - prva linija odbrane

“Veoma je važno svakoga dana unositi hranu bogatu biljnim vlaknima - mekinje, hljeb od cijelog zrna, žitne pahuljice, voće, lisnato povrće, pasulj, grašak, integralne žitarice, orahe i lješnike, sjemenke"
420 pregleda 0 komentar(a)
stomak, Foto: Shutterstock
stomak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2017. 12:04h

Debelo crijevo je završni dio našeg digestivnog trakta i jedan od primarnih organa u tijelu odgovoran za detoksikacioni proces. Bakterije, pesticidi, prehrambeni aditivi, zagađivači okoline, ljekovi i hemikalije se filtriraju kroz interni detoksikacioni proces i eliminišu se kroz naša crijeva. Zato je debelo crijevo prva odbrambena linija našeg tijela i mora biti zdravo. O tome da li ga je teško sačuvati zdravim i o najčešćim bolestima debelog crijeva priča dr opšte prakse Zorica Merdović.

“Kada naše debelo crijevo dobro radi taj naš unutrašnji detoksikacioni proces savršeno funkcioniše. Međutim, on i te kako može da se sruši i to na više načina. U rizična ponašanja spada neizbježno izlaganje zagađivačima okoline u našem vazduhu, hrani i vodi, loša ishrana, neunošenje adekvatnih vlakana, prekomjerna upotreba alkohola i kofeina, veliki stres, nedostatak vježbanja, pretjerano korišćenje antibiotika i ljekova...

I to su samo neka od ponašanja koja nam mogu ugroziti debelo crijevo”, kaže naša stalna sagovornica i dodaje: “Kada se u tijelu detoksikacioni proces sruši, toksini cirkulišu u krvi umjesto da budu eliminisani kroz debelo crijevo, što izaziva bolesti probavnih organa i dovodi do drugih ozbiljnih zdravstvenih poremećaja”.

Opstipacija (zatvor)

“Pražnjenje crijeva se uglavnom vrši dva puta dnevno do tri puta nedjeljno. Većina ljudi svakodnevno prazni crijeva u isto vrijeme i ako nema prepreka za utvrđenu dnevnu rutinu ona tada najbolje rade. Neredovno i teško izbacivanje oskudne, tvrde stolice naziva se opstipacija ili zatvor. Povremeni slučajevi nastajanja zatvora nisu opasni, ali kod hroničnih slučajeva potrebno je istražiti razlog nastajanja, odnosno uzrok. Najčešći uzrok zatvora je ishrana koja sadrži nedovoljno biljnih vlakana i nedovoljan unos tečnosti tokom dana. Prekomjerna konzumacija alkohola ili napitaka sa velikom koncentracijom kofeina mogu da dovedu do očvršćavanja stolice i otežanog izbacivanja iste. Dugo sjedenje, nepokretljivost, izostanak fizičke aktivnosti značajno utiču na usporeni rad crijeva i neredovno pražnjenje. Izvjesni poremećaji, poput hipotiroidizma i depresije kao i upotreba pojedinih ljekova (antidepresivi, antacidi, opijati, itd.) mogu dovesti do zatvora. Uobičajeno je da nakon hirurških operacija u trbuhu, dođe do zatvora, nakon porođaja, kod osoba sa analnim poremećajima (hemoroidi) kada pražnjenje crijeva izaziva i bol. Hronični zatvor može biti povezan sa poremećajima debelog crijeva, što zahtijeva potrebu pregleda i konsultaciju sa ljekarom”, kaže dr Merdović. Ona je navela i nekoliko mjera pomoću kojih se možete osloboditi ili bar skratiti trajanje zatvora.

“Veoma je važno svakoga dana unositi hranu bogatu biljnim vlaknima - mekinje, hljeb od cijelog zrna, žitne pahuljice, voće, lisnato povrće, pasulj, grašak, integralne žitarice, orahe i lješnike, sjemenke...Potrebno je smanjiti unos prerađene hrane, a povećati dnevni unos tečnosti, uz izbjegavanje alkohola i kofeinskih napitaka. Jako je važno ograničiti upotrebu laksativa, jer se debelo crijevo vremenom može još više ulijenjiti i izgubiti mogućnost da bez njih radi svoj posao. Svi koji pate od opstipacije ne smiju da odlažu potrebu za pražnjenjem crijeva. Odlaganje nužde može prouzrokovati zatvor, a valjalo bi uspostaviti dnevni termin za pražnjenja crijeva, svakoga dana u isto vrijeme”, savjetuje naša sagovornica.

Kolitis (upala debelog crijeva)

Simptomi:

- bol ili grčevi u stomaku

- nadutost u stomaku

- gubljenje kilaže

- dijareja

- krv u pokretima crijeva

- hitna potreba da se crijeva isprazne

- drhtavica i/ili groznica

- povraćanje.

“Ako imate kolitis, osjetićete nelagodnost i bol u stomaku. Simptomi mogu da budu blagi i ponavljajući, ali i ozbiljni, uz brzo ispoljavanje. Najčešće dijagnostikovana vrsta kolitisa je ulcerozni kolitis, koji proizvodi upalu i krvarenje iz čira u unutrašnjosti debelog crijeva. To obično počinje u rektumu i širi se na debelo crijevo. Tu je i pseudomembranozni kolitis koji se javlja zbog pretjeranog rasta bakterije Clostridium difficile. Bakterije ove vrste obično žive u crijevima, ali ne izazivaju probleme, jer su uravnotežene usled prisustva drugih, “dobrih” bakterija. Ali, uzimajući određene ljekove možete da uništite zdrave bakterije i to omogućava Clostridium difficile da preuzme ‘’prevlast’’ u crijevima i otpusti toksine koji izazivaju upalu. аNajteže stanje svakako je hronična upala debelog crijeva koja uključuje dijareju koja može biti krvava, grčeve u stomaku, groznicu, gubitak težine ili gubitak apetita. Pacijenti sа zapaljenskom bolešću crijeva prolaze kroz periode kadа njihovi simptomi postaju gori. Ovi periodi mogu biti relativno blagi ili mogu biti ozbiljni, pa čak i po život. Simptomi uključuju značajan bol u stomaku, dehidraciju i anemiju ili gubitak krvi”, kaže dr Merdović.

Ishrana i kolitis

“Neke namirnice, pouzdano se zna, pogoršavaju upalu debelog crijeva, pa je plan ishrane koji eliminiše ove namirnice najbolja opcija. Ishrana kod upale debelog crijeva treba da bude nisko-vlaknasta, dok se stanje ne popravi. Dakle, pacijent može preko dana da pojede do 2 šolje mlijeka, sira, pudinga ili jogurta (mliječni proizvodi), ali i rafiniran bijeli hljeb, tjestenine, krekere i suve žitarice koje imaju manje od pola grama vlakna po obroku. Što se tiče mesa i proteina, dozvoljeno je meko i kuvano meso živine, crvena mesa i riba, jaja. Treba izbjegavati prerađene mesne proizvode i tofu. Mogu se jesti sirove zrele banane, dinje, lubenica, šljiva, breskva, kajsija...Dozvoljeni su voćni sokovi bez celuloze i konzervirano voće, ali bez ananasa. Treba izbjegavati suvo voće, bobice, smokve, suve šljive i sok od šljiva. Od povrća se mogu jesti salate, krastavci, tikvice, luk, kuvani spanać, bundeva, šargarepa, patlidžan, krompir, pasulj. Treba izbjegavati orašaste plodove, sjemenke i kokice, prehrambene proizvode i pića koji sadrže kofein i kaka, kao i alkohol. Treba jesti male obroke svakih 3 ili 4 sata, a ishrani treba dodati i 8 čaša vode dnevno. Naravno, ljekar će vam uvijek predložiti i neki probiotik”, objašnjava dr Merdović.

Održavanje zdravlja crijeva

Ishrana bogata sljedećom grupom namirnica pomaže u održavanju zdravog debelog crijeva:

- cjelovite, neprerađene namirnice

- vlakna

- voće i voćni sokovi

- kvalitetni proteini: nemasno meso, riba, pasulj i mahunarke

- složeni ugljeno-hidrati poput svježeg povrća i cjelovitih žitarica

Da biste održali zdravo stanje debelog crijeva, važno je da:

- pijete 6-8 čaša vode dnevno

- ograničite unos mliječnih proizvoda, kofeina i alkohola

- izbjegavate rafinisani šećer, pečenu hranu i hranu koja sadrži hemijske dodatke i konzervanse

- fizička aktivnost je važan dio plana za čišćenje. Znojenjem omogućavate koži da eliminiše toksine

Debelo crijevo i jetra su vrlo povezani preko portalne vene, tako da toksini vrlo lako mogu doći do jetre ukoliko funkcija debelog crijeva nije adekvatna. Kongestija jetre usled gasova koji nastaju iz debelog crijeva dosta je česta pojava, a postoje i karakteristične hronične glavobolje koje prestaju tek nakon pražnjenja crijeva.

Izvor: O zdravlju