KIC "Budo Tomović": U fokusu muzički i filmski programi

Za 25. februar najavljen je premijerni koncert gudačkog kvarteta "Vollmond"
73 pregleda 0 komentar(a)
KIC Budo Tomović pres, Foto: Kicpodgorica.me
KIC Budo Tomović pres, Foto: Kicpodgorica.me
Ažurirano: 01.02.2017. 13:12h

Mjesec februar u Kulturno-infomrtivnom centru "Budo Tomović" obilježiće kvalitetni muzički, dramski, filmski i književni programi, najavljeno je na konferenciji za medije.

"Muzički program biće baziran na prezentaciji raznolikih žanrova, pa će već trećeg februara ugledni indijski umjetnici iz Kalkute Anjan Saha i Subrata Manna, podgoričkoj publici predstaviti svoju umjetnost sviranja na tradicionalnim instrumentima sitaru i tabli. Svestrani umjetnik, violinista, kompozitor i dirigent Anton Martinov prirediće koncert 15. februara, a u okviru premijernog gostovanja u Podgorici, maestro Martinov će održati Majstorsku radionicu violine i kamerne muzike u Umjetničkoj školi za muziku i balet 'Vasa Pavić' od 16. do 19. februara. Polaznici trodnevne radionice nastupiće u okviru završnog koncerta koji će biti održan 19. februara”, kazala je muzička urednica u KIC-u, Maja Popović.

Ona je za 25. februar najavila i premijerni koncert gudačkog kvarteta “Vollmond” koji čine mlade profesionalne violinistkinje Milana Bjelobaba i Luna Kostadinović, violistkinja Aleksandra Kijanović iz Beograda i violončelistkinja Ana Dulović iz Podgorice.

Filmski repertoar počeće premijernim predstavljanjem ciklusa “Ljubav na filmu”, koji je posvećen Danu zaljubljenih, tokom kojeg će, kako je najavio urednik filmskog programa u KIC-u, Miodrag Miško Popović, biti prikazani neki od najpoznatijijh i najromantičnijih filmova sa ljubavnom tematikom: “Zaljubljivanje” (osmi februar), “Ljubavna priča” (deveti februar), “Dnevnik Bridžit Džouns” (10. februar) i “Don Huan del Marko” (11. februar).

Revija “Pozorište na filmu”, posvećena poznatim ekranizovanim pozorišnim komadima, biće održana od 20. do 22. februara, a obuhvatiće projekcije filmova: “Ko se boji Virdžinije Vulf?” (20. februar), “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi” (21. februar), “Zaljubljeni Šekspir” (22. februar). Prije projekcije prvog filma - o odnosu između pozorišta i filma govoriće reditelji Nikola Vukčević i Goran Bulajić.

Nova hit komedija Laneta Gutovića “Ukrađena ličnos’” gostovaće u KIC-u četvrtog februara, a svoju novu predstavu “Pozdravi nekog” Nevladina organizacija “Mladiinfo Montenegro” izvešće 27. februara.

O savremenoj crnogorskoj dramskoj književnosti

U okviru informativno-edukativnog programa KIC-a 24. februara biće organizovan program “Novija dramska književnost i dramski pisci u Crnoj Gori” u okviru kojeg će razgovor o savremenoj crnogorskoj dramskoj književnosti, ulozi i položaju dramatičara kod nas, sa piscima Bojanom Mijović, Vaskom Raičevićem i Aleksandrom Radunovićem, voditi publicista Vanja Kovačević.

Izložba “Slikarska rapsodija” Milorada Mike Uzelca biće otvorena 22. februara, a u okviru proslave posvećene obilježavanju 110 godina Gimnazije “Slobodan Škerović” 20. februara učenici škole prirediće veče posvećeno crnogorskom pjesniku Ratku Vujoševiću.

Bonus video: