U Zagrebu otvorena retropsektivna izložba Dimitrija Popovića

Na izložbi je predstavljeno oko 340 eksponata nastalih u periodu od 1966. do 2016. godine
80 pregleda 0 komentar(a)
Dimitrije Popović izložba Zagreb, Foto: Mku.gov.me
Dimitrije Popović izložba Zagreb, Foto: Mku.gov.me
Ažurirano: 26.01.2017. 11:12h

U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu otvorena je retropsektivna izložba Dimitrija Popovića.

Nakon prve retrospektivne izložbe koja je 1987. godine održana u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu i izložbe koja je 2002. održana u izložbenom prostoru Ex Macello u Padovi, ovo je dosad najkompletnije predstavljanje skoro pola vijeka stvaralaštva Dimitrija Popovića.

Na izložbi je predstavljeno oko 340 eksponata nastalih u periodu od 1966. do 2016. godine, u ciklusima: Eros i tanatos, Omaggio a Leonardo, Judita, Corpus Mysticum, Omaggio a Dante, Saloma, Magdalena, Marilyn Monroe, Ole Dali, Ave Mantegna, Misterijum Luče mikrokozma, Alegorije o Arkadiji, Kafka, Harmonije, Frojdizmi.

Na otvaranju izložbe u Zagrebu prisustvovali su i ministar kulture Crne Gore Janko Ljumović i njegov hrvatska koleginica Ninas Obuljen Koržinek.

"Djelo Dimitrija Popovića spaja i naše dvije kulture. Ono je dio narativa koji svjedoči prožimanja kultura Crne Gore i Republike Hrvatske, a to je uvijek dodatni razlog zadovoljstva i još jedan poziv za jačanje kulturne saradnje. U procesu stvaralaštva Dmitrija Popovića Grad Zagreb i Prijestonica Cetinje imaju posebno mjesto, kroz uticaje, razvoj i afirmaciju osobene i snažne poetike likovnog izraza. Mjesto Dimitrija Popovića u hrvatskoj i crnogorskoj likovnoj sceni zasluženo je decenijama posvećenog umjetničkog rada, autentičnim autorskim pristupom, velikim brojem izložbi u Hrvatskoj, Crnoj Gori i inostranstvu, i konačno, značajnim umjetničkim opusom, koji i u večerašnjoj postavci iznova iznenađuje i fascinira", rekao je Ljumović“

Obuljen Koržinek je istakla da je podjednako izlažući u Hrvatskoj i u inostranstvu, često boraveći u Italiji, Njemačkoj i SAD-u, Dimitrije Popović stekao mnogobrojne vjerne međunarodne poklonike svoje umjetnosti.

"Izlagao je među ostalim i s velikim Salvadorom Dalijem. I treba reći da je malo koji hrvatski umjetnik imao toliko brojnu publiku i veliki krug poštovalaca kao što je to pošlo za rukom Dimitriju Popoviću", kazala je Obuljen Koržinek.

"Kroz ovdje izložena likovna djela, nastajala tijekom zadnjih četiri desetljeća, susrećemo se sa stalnim pokušajima definicije čovjekova postojanja i onoga nečeg univerzalnoga što nas određuje kao ljudska bića. I doista, premda je riječ o suvremenom umjetniku, ono mitsko i arhetipsko dominira na umjetničkim radovima Dimitrija Popovića od samih početaka njegova bavljenja umjetnošću. Jer na njima prepoznajemo strahove, zabrinutost i sav onaj registar ljudskih emocija i reakcija koje su rezultat čovjekova postojanja kao društvenog bića", zaključila je Obuljen Koržinek.

Bonus video: