Sajovci se žale na torturu građana

Šutović je rekao da se gotovo ničega ne sjeća zbog porodične tragedije koju je preživio brzo nakon protesta, Krgović je kazao da je bio pored vozila i da odatle nije mogao ništa da vidi, dok je Ulama saopštio da je bio povrijeđen i u vozilu
775 pregleda 72 komentar(a)
SAJ, Specijalna antiteroristička jedinica, Foto: Savo Prelević
SAJ, Specijalna antiteroristička jedinica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.01.2017. 07:39h

I šestorica juče saslušanih sajovaca tvrde da nemaju pojma ko je tukao Milorada Mija Martinovića i slomio njegovo vozilo 24. oktobra prošle godine nakon razbijanja protesta Demokratskog fronta.

Branko Šutović, Vojin Krgović, Željko Saveljić, Miloš Ulama, Radivoje Vojvodić i Boban Maraš svjedočili su na suđenju kolegama Boru Grguroviću i Goranu Zejaku, kojima se sudi za mučenje u sticaju sa teškim tjelesnim povredama i uništenjem i otuđenjem tuđe stvari.

Saveljić, Maraš i Vojvodić saopštili su da nijesu bili na mjestu na kome je Martinović pretučen, već u pokvarenom defenderu u blizini Hrama.

Tvrde da nijesu mogli da izađu iz vozila, jer su ih građani konstantno zasipali kamenicama.

“To je bio haos, mi smo četiri, pet sati bili izloženi torturi građana, lako je sad osuđivati nas”, kazao je Saveljić.

Šutović je rekao da se gotovo ničega ne sjeća zbog porodične tragedije koju je preživio brzo nakon protesta, Krgović je kazao da je bio pored vozila i da odatle nije mogao ništa da vidi, dok je Ulama saopštio da je bio povrijeđen i u vozilu.

Krgović je naveo da je preko veze čuo da je neko probio kordon policije, da misli da je to saopštio komandant Posebne jedinice Dragan Blagojević i da je rekao “pobi nam ljude”.

Rekao je da je bio udaljen od 100 do 150 metara od početka kolone vozila i da je vidio jedino kako su njegove kolege smjestile jednu osobu u ambulantno vozilo.

Kod tužioca je, međutim, tvrdio da je bio udaljen 30 metara od početka kolone, da je vidio 15-ak kolega sa bijelim šljemovima i čuo da se udara vozilo, a da je kasnije i vidio polomljeni “mercedes”.

Svi su saopštili da su iz medija saznali da je Martinović pretučen.

Suđenje se nastavlja 22. februara.

Iako se na snimku vidi da ih je bilo mnogo više, samo dvojica sajovaca završila su na optuženičkoj klupi jer su priznali djelo.

U odbranama su rekli da nisu prekoračili službena ovlašćenja.

Martinović je tvrdio da ga je 35 sajovaca brutalno i bez povoda pretuklo te noći.

U javnosti se spekuliše da su se dvojica optuženih pripadnika SAJ-a navodno dobrovoljno prijavili za prebijanje Martinovića i da su to uradili za novac.

To nije dokazano, niti se tužilaštvo bavi tim navodnim radnjama.

Uskoro kraj i suđenja Lješkoviću

Suspendovanom komandantu SAJ-a Radosavu Lješkoviću privodi se kraju suđenje zbog optužbi za prikrivanje pripadnika te policijske jedinice koji su tukli građane 24. oktobra 2015. godine.

Za ponedjeljak su zakazane završne riječi.

Već 11 mjeseci nijesu identifikovani sajovci koji su te večeri brutalno tukli Martinovića, Andriju Račića, Marka Rakočevića, Darka Šćepanovića, Branimira Vukčevića, Momčila Baranina...

Lješković je ranije rekao da to nije bilo moguće, jer su svi pripadnici SAJ-a bili pod maskama i šljemovima.

Bonus video: