Pean sudi za štetu u Bazaru

Nekadašnji glavni administrator Opštine Podgorica Željko Vuković uskoro u sudnici
158 pregleda 9 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.01.2017. 08:15h

Sutkinji Vesni Pean dodijeljen je u rad predmet Bazar, u kom je za zloupotrebu službenog položaja optužen nekadašnji glavni administrator Opštine Podgorica Željko Vuković, objavila je TV Vijesti.

Podgorički Viši sud krajem decembra 2016. potvrdio je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva, kojom se Vukoviću stavlja na teret da je zloupotrijebio službeni položaj prilikom izgradnje poslovnog centra Bazar i budžet Glavnog grada oštetio za 1.662.250 eura.

SDT sumnjiči Vukovića, aktuelnog pomoćnika direktora JP “Vodovod i kanalizacija”, da je omogućio firmi “Čelebić” da ne plati komunalne takse za zauzimanje javne površine.

Vuković je funkciju glavnog administratora obavljao dok je na čelu Podgorice bio Miomir Mugoša, aktuelni ambasador Crne Gore u Sloveniji.

Mugoša je krajem septembra 2016. godine u SDT-u saslušan u predmetu Bazar.

SDT je istragu u predmetu “Bazar” otvorilo nakon što su im Demokrate u julu 2015. godine predale dokumentaciju u kojoj piše da je Vuković dva puta oslobodio kompaniju “Čelebić” plaćanja komunalnih taksi.

Naknadu za plaćanje tih taksi obračunala je Uprava javnih prihoda (UJP), ali je Vuković poništio njihova rješenja.

Ugovor između Glavnog grada i kompanije ,,Čelebić“ o izgradnji šoping centra “Bazar” zaključen je u decembru 2010. godine, a Skupština Opštine je dala saglasnost u aprilu 2011.

Krajem te godine UJP donijela je dva rješenja, na koja je firma “Čelebić” uložila žalbu, pa je slučaj prešao u nadležnost Vukovića.

U optužnici piše da je on, nakon dvije godine, usvojio žalbe te kompanije i poništio rješenja Uprave, čime je prestala obaveza firme “Čelebić” da uplati nešto više od 1,6 miliona eura.

Vuković je u obrazloženju naveo da je taj šoping centarizgrađen u privatno - javnom partnerstvu, zbog čega se javne površine mogu koristiti bez naknade.

Bonus video: