Sučeljavanje sa nesvjesnim

Rad na “Crvenoj knjizi” bio je u samom središtu Jungovog eksperimentisanja na sebi
76 pregleda 0 komentar(a)
Crvena knjiga
Crvena knjiga
Ažurirano: 16.01.2017. 15:59h

Neobično i intrigantno djelo Karla Gustava Junga, “Crvena knjiga” u izdanju Nove knjige iz Podgorice, umnogome će proširiti sliku koju su čitaoci i stručna javnost do sada imali o slavnom švajcarskom psihijatru.

Kada je Jung krenuo na dugi put u nepoznate predjele sopstva i samoistraživanja, nazvao je tu psihološku odiseju “sučeljavanjem sa nesvjesnim”. Proces i rezultati tog istraživanja sadržani su najpregnantnije u njegovom možda najenigmatičnijem djelu, tzv. Crvenoj knjizi koju je pisao između 1914. i 1930. godine. Višegodišnji Jungov hod u istraživanju ljudske psihe ostavio je pečat na ovoj knjizi: u njoj ćemo sresti nove i neobične aspekte Jungovog učenja o arhetipovima, kolektivno nesvjesnom, procesu individuacije, ideje o postupnoj transformaciji psihoterapije od prakse usmjerene ka liječenju psihičkih tegoba i oboljenja ka sredstvu koje može služiti dubljem i temeljnijem razvoju ličnosti.

Sam je Jung “Crvenu knjigu” smatrao svojim najznačajnijim radom, iako je, sve do nedavno, bila dostupna samo maloj grupi ljudi. Ova knjiga iz Jungove zaostavštine, objavljena je tek 2009. godine Ona funkcioniše kao tajanstveni mehanizam koji otkriva suštinske faze razvoja savremene psihologije.

“Rad na 'Crvenoj knjizi' bio je u samom središtu Jungovog eksperimentisanja na sebi. Ova knjiga je ništa manje nego centralno djelo njegovog opusa. Zahvaljujući tome što je objavljena, sada smo u poziciji da ono što se odigravalo proučavamo na osnovu primarne građe i da se ne oslanjamo na maštu, tračeve i spekulacije koji čine tako veliki dio svega što je o Jungu napisano, kao i da shvatimo nastanak i ustrojstvo Jungovog kasnijeg djela… Objavljivanje 'Crvene knjige' predstavlja prelomnu tačku i otvara mogućnost da nastupi nova era u razumijevanju Jungovog rada. Ona pruža jedinstveni uvid u to kako je Jung iskupio vlastitu dušu i, čineći to, zasnovao jednu psihologiju”, zapisao je u predgovoru Sonu Šamdasani, priznati stručnjak za Junga i urednik “Crvene knjige”.

Bonus video: