Sjeme koje poboljšava cirkulaciju, liječi nesanicu i reumu

170 pregleda 1 komentar(a)
slačica, Foto: Shutterstock
slačica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.01.2017. 16:14h

Slačicu poznajemo kao biljku od koje se pravi senf ili čije sitno zrnevlje se stavlja u turšiju. Ona je, međutim, biljka čija su ljekovita svojstva mnogo veća nego što znamo.

Senf i neprerađeno sjeme imaju ljekovita svojstva za dijabetes, nesanicu, reumatizam, bolesnu jetru, bolesti dušnika. Narodi Bliskog i Dalekog istoka, na primer, koriste je za liječenje bolesti krvotoka, jer poboljšava cirkulaciju ne samo krvnih sudova na površini tijela, već i svih unutrašnjih organa.

U sebi sadrži veliku koncentraciju lipida, ugljenih hidrata i proteina. Od mineralnih materija najprisutniji je fosfor, a zatim kalijum i kalcijum, dok su od vitamina dominantni vitamin A, tiamin, riboflavin i niacin. Dobar su izvor i omega 3 masnih kiselina, kao i glikozid sinalbina, sastojka koji daje osjećaj vreline u ustima.

Špiritus crne slačice koji se pravI u apotekama preporučuje se, ali kontrolisano, protiv reumatizma i sličnih oboljenja. Ako na koži dođe do osjećaja paljenja, to mjesto odmah treba oprati i namazati svježim uljem, da bi se spriječilo crvenilo i opekotine.

Crna slačica u manjim količinama pospješuje izlučivanje sokova za varenje i primanje hranljivih sastojaka. Prevelike količine nisu preporučljive jer mogu da izazovu nadražaj i upalu želuca i crijeva, a kod žena još i smetnje u vrijeme menstrualnog ciklusa, kao i upalu jajnika.

Zato se u narodnoj medicini i preporučuju oblozi, jer prodiru vrlo duboko preko kože, podstičući metabolizam u dubini organizma, a na taj način eliminišu bolove ili drugi uzrok određenog oboljenja prenose Novosti.