Uhapšeni Iračani i Avganistanci tražili azil u stanici policije

"Znali smo za njihovo kretanje u Štoju, ali još ne i na koji način su došli. U pitanju su familije sa djecom. U stanici su, nakon privođenja, tražili prevodioca i odmah nakon toga zatražili azil", rekao je sagovornik "Vijesti"
146 pregleda 3 komentar(a)
prihvatni centar za azilante Spuž, Foto: Savo Prelević
prihvatni centar za azilante Spuž, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.01.2017. 07:55h

Petnaest državljana Iraka i Avganistana, koji su prije dvije noći uhapšeni u Ulcinju, prebačeno je u Prihvatilište za strance u Spužu, nakon što su tražili azil u Crnoj Gori.

O njihovoj daljoj sudbini odlučiće Direkcija za azil, rečeno je "Vijestima" u Upravi policije.

Stranci su uhapšeni u nedjelju veče kod Katoličke katedrale u ulcinjskom naselju Štoj.

Izvor iz policije kazao je da je među azilantima deset odraslih i petoro djece.

"Ilegalno su prešli državnu granicu i zatražili azil. U Prihvatilištu imaju sve uslove, a policija će postupiti prema odluci nadležne direkcije", objasnio je sagovornik iz policije.

Isti izvor dodao je da inspektori zasada nemaju saznanja da je dolazak Iranaca i Avganistanaca u Štoj djelo organizovanog krijumčarenja ljudi.

"Znali smo za njihovo kretanje u Štoju, ali još ne i na koji način su došli. U pitanju su familije sa djecom. U stanici su, nakon privođenja, tražili prevodioca i odmah nakon toga zatražili azil", rekao je sagovornik "Vijesti".

Dodao je da će policija tokom postupka utvrditi da li je neko trebalo da ih čeka u Ulcinju.

"U Štoju ih je uhapsila granična policija, čiji pripadnici su evidentirali da ih niko nije čekao na mjestu na kome su pronađeni. To što su ušli u Crnun Goru ilegalno, ne mora da znači da je neko uzeo novac da ih prebaci na našu teritoriju.

Možda ih je neko naučio kako da izbjegnu zvaničnu granicu. U postupku koji slijedi biće sve utvrđeno", rekao je on.

Bonus video: