ODLIČAN IZVOR AMINOKISELINA, GVOŽĐA I ANTIOKSIDANATA

Zašto je dobro jesti jaja svaki dan?

Jaja su odličan izbor za doručak jer brzo stvaraju osjećaj sitosti. Regulisaće apetit, ublažiti žudnju za grickalicama i smanjiti vjerovatnoću od prejedanja kasnije u toku dana. Istraživanja su pokazala da osobe koje doručkuju jaja unose manji broj kalorija tokom dana
54 pregleda 1 komentar(a)
jaja, jaje, Foto: Shutterstock
jaja, jaje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.12.2016. 10:14h

Jaja su odličan izvor aminokiselina, gvožđa i antioksidanata, a mogu se pripremati na različite načine.

Kako piše Today.com, tijelo samostalno proizvodi 11 esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcionisanje organizma. Međutim, tijelu je potrebno još 9 esencijalnih masnih kiselina, a njih možemo pronaći u jajima.

Manjak tih 9 esencijalnih masnih kiselina može uzrokovati gubitak mišićne mase, oslabljen imuni sistem, hronični umor i loš izgled kože i kose.

Ako se u vašim obrocima svaki dan nalaze jaja, evo šta će vam se dogoditi sa zdravljem i organizmom:

Regulišu nivo holesterola

Jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, ali to ne znači da su jaja loša za vašu krvnu sliku. Naime, istraživanja su pokazala da jaja mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola i povećati nivo dobrog (HDL) holesterola.

Jačaju imunitet

Jedno do dva jaja dnevno mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Jaja su jako dobar izvor selena, minerala koji je neophodan za pravilno funkcionisanje imunog sistema i regulaciju nivoa hormona štitne žlijezde.

Poboljšavaju kognitivne funkcije

Jaja sadrže holin, jedinjenje koje ima pozitivno djelovanje na kognitivne funkcije. Istraživanja su pokazala da manjak holina povećava rizik od nastanka neuroloških poremećaja, slabljenja kognitivnih funkcija, demencije i Alchajmerove bolesti.

Poboljšavaju zdravlje zuba i kostiju

Najbolji izvor vitamina D su sunčevi zraci i neke namirnice, među kojima su i jaja. Vitamin D je neophodan za pravilan rast i razvoj zuba i kostiju. Podstiče apsorpciju kalcijuma koji je neophodan za pravilno funkcionisanje srca, digestivnog sistema i metabolizma.

Poboljšavaju zdravlje i izgled kože

Vitamini B kompleksa su neophodni za zdravlje i ljepotu kože i kose. Takođe poboljšavaju zdravlje jetre i očiju. Jaja su odličan izvor vitamina B kompleksa, naročito vitamina B2 i B12. Istraživanja su pokazala da su vitamini B kompleksa važni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i poboljšavaju kognitivne funkcije.

Štite zdravlje očiju

U sastavu jaja pronalazimo 2 antioksidanta, lutein i zeaksantin, koji štite zdravlje očiju i poboljšavaju vid. Ovi antioksidanti mogu smanjiti nivo od nastanka bolesti očiju, kao što su makularna degeneracija i katarakta.

Podstiču mršavljenje

Jaja su odličan izbor za doručak jer brzo stvaraju osjećaj sitosti. Regulisaće apetit, ublažiti žudnju za grickalicama i smanjiti vjerovatnoću od prejedanja kasnije u toku dana. Istraživanja su pokazala da osobe koje doručkuju jaja unose manji broj kalorija tokom dana.

Smanjuju stres

Esencijalne aminokiseline koje pronalazimo u sastavu jaja direktno utiču na mentalno zdravlje. One regulišu proizvodnju i oslobađanje serotonina, neurotransmitera zaslužnog za dobro raspoloženje, smirenost i opuštenost.