Za novu špijunsku opremu 650.000 eura

Na taj način trebalo bi da se poboljša tehnički dio Odsjeka za posebne provjere, takozvano “ušno odjeljenje”
89 pregleda 0 komentar(a)
mup ušno odjeljenje
mup ušno odjeljenje
Ažurirano: 26.12.2016. 20:07h

Budžetom MUP-a za 2017. godinu predviđeno je da se u okviru kapitalnih izdataka potroši 650.000 eura za kupovinu opreme za presretanje komunikacija.

Na taj način trebalo bi da se poboljša tehnički dio Odsjeka za posebne provjere, takozvano “ušno odjeljenje”, koje bi u naredne dvije godine trebalo da se opremi u skladu sa evropskim standardima. Prema Akcionom planu Za “špijunsku” opremu će do 2019. godine biti potrošeno 2,2 miliona eura.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je planirano, naredne godine trebalo bi da iz budžeta dobije 84,81 milion, od čega će za Upravu policije otići 59.301.357,02 eura.

Iako je Vlada najavila stezanje kaiša u narednoj godini, izgleda da su za MUP bili široke ruke jer je planirani budžet za četiri miliona veći u odnosu na 2016. godinu.

Ta brojka je za 14 miliona veća u odnosu na budžet, koji je MUP imao na raspolaganju u 2015. godini.

Najveći dio budžeta MUP-a će “pojesti” plate 4.063 službenika Uprave policije, na čije će bruto zarade otići 52,55 miliona eura.

Najznačajniji iznos opredijeljen je za izradu i održavanje softvera u iznosu od 2,90 miliona. Od toga su dva miliona planirana za “Wireless Montenegro” i odnose se na plaćanje licence za TETRA sistem.

Oko milion i po biće potrošeno na plaćanje lizinga zbog kupovine automobila za policiju, ali i nadogradnju AFIS sistema...

Budžetom je planiran i iznos od oko osam miliona eura za poboljšanje upravljanja granicom, a novac za taj projekat obezbijeđen je iz sredstava fondova EU. Taj novac još nije legao u budžet Crne Gore, ali kada bude uplaćen neće moći da se koristi za neke druge namjene.

U okviru budžeta MUP-a planirano je da se oko milion eura potroši za nabavku obrazaca identifikacionih dokumenata, registarskih tablica i naljepnica...

Tokom naredne godine 970 hiljada eura biće potrošeno na groivo za službene automobile i plovila policije, a oko 1,40 miliona je planirano za službena putovanja, reprezentaciju, službene telefone, advokatske, notarske i pravne usluge.

Za Tužilaštvo je za 2017. godinu izdvojeno osam miliona eura

Budžetom za 2017. godinu za Tužilaštvo je predviđeno 7,99 miliona eura, od čega će gotovo polovina 3,76 miliona otići na bruto zarade, jer se planiraju i kadrovska pojačanja kako bi se poboljšao rad te institucije. Budžetom je planirano da se 110. 000 eura potroši na nabavku automobila i kupovinu nove kompjuterske i kancelarijske opreme.

Planom za narednu godinu predviđeno je da u okviru Strategija informaciono-komunikacionih tehnologija pravosuđa 2016-2020, Tužilački savjet potroši 536.000 eura.

Na adaptaciju Limenke potrošiće oko 1,3 miliona

Zgrada MUP-a, čuvena Limenka, vjerovatno će postati i jedna od najskupljih građevina u Podgorici - jer je budžetom planirana i adaptacija za koju će biti potrošeno milion i 130 hiljada eura. Projekat će biti viešegodišnji, ali će iz budžeta MUP-a za 2017. godinu za tu namjenu biti izdvojeno 420.000 eura. Taj budžetski namet biće opredijeljen za zgradu, zbog koje je država presudom Vrhovnog suda, na ime odštete bratu bivšeg premijera Acu Đukanoviću već isplatila 10,5 miliona eura.

Tokom naredne godine planirana je rekonstrukcija objekata stanice Policije i filijale Uprave unutrašnjih poslova u Gusinju, Kremzi i Zoganjama.

Bonus video: