DECEMBARSKI REPERTOAR NIKŠIĆKE KULTURNE SCENE

Duh Nikšića se ne zaboravlja

Bogat decembarski repertoar Nikšićke kulturne scene u znaku je 21. Nikšićkih književnih susreta i Boem festa
76 pregleda 0 komentar(a)
nikšićka kulturna scena, Foto: Svetlana Mandić
nikšićka kulturna scena, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.12.2018. 08:29h

Decembarski repertoar Nikšićke kulturne scene u znaku je 21. Nikšićkih književnih susreta i Boem festa. Direktorica JU Narodna biblioteka „Njegoš” Renata Bulajić kazala je da će susreti biti održani od 10. do 12. i imaće segment za najmlađe i za odrasle.

“Segment za najmlađe ’Baš je dobro dobar biti’ obuhvata poetsko - muzičke događaje i časove u 10 škola. Evociraće uspomene na velikog čovjeka, dječaka u srcu i duši, Dragana Radulovića. Planirano je i druženje učenika sa Todetom Nikoletićem i Draganom Kršenković Brković“, kazala je ona.

Za odrasle će biti organizovani književne večeri sa Dejanom Atanackovićem i Andrejem Nikolaidisom, a u okviru završnog programa „Nikšićki pjesnici i prijatelji“ biće dodijeljene nagrade koje uručuje Književna zajednica „Vladimir Mijušković“.

Predsjednica Turističkog klastera „Montenegro“, jednog od organizatora ovogodišnjeg Boem festa, Anđa Vukčević Zorićnajavila je da će manifestacija biti održana 14. i 15. decembra u: hotelu “Onogošt”, JU “Zahumlje”, “Oktobar festu”, “Floydu” i “Blues brothers baru”. Organizovan je omaž jednom od velikih nikšićkih boema Milanu Dugu Krivokapiću, kao i kabare Ivana Bekjareva.

“Boem fest kao manifestacija ima za cilj da starije generacije podsjeti, a mlađima pokaže, kako je to bilo nekada kada su i ‘kafane imale dušu’ a grad odisao ‘romatičarskim šmekom boemije’. Ono što se pamti i ne zaboravlja je duh koji je Nikšić imao, nastao upravo radom i životom naših vrijednih umjetnika, legendi koje su kroz svoje stvaralaštvo veličale ime Nikšića”, kazala je ona.

Ključna aktivnost je postavljanje info tabli centrom grada sa biografijama umjetnika gdje se posjetioci mogu informisati o njima.

Kristina Radović je najavila koncert Muzičke škole “Dara Čokorilo”, veče Marinka Pavićevića, omaž Veljku Mandiću, veče posvećeno Mirku Kovaču, 50. samostalnu izložbuMiomira Miša Vemića, predstavu “Koncert za Nevenu”, “Božićnu izložbu”, koncerte...