Agiću i Lukaču za sve kriv pokojni blagajnik - Vijesti.me
SUĐENJE ZA ZLOUPOTREBU SLUŽBENOG POLOŽAJA

Agiću i Lukaču za sve kriv pokojni blagajnik

Tu ži la štvo tereti Agića i Lukača da su sačinjavali obračunske liste zaposlenih sa lažnim podacima o zaradama

Rasim Agić
Rasim Agić (Foto: Jadranka Ćetković)

Bivši direktor bjelopoljskog Doma zdravlja dr Rasim Agić, negirao je juče da je tu ustanovu oštetio za 80.000 eura, konstatujući da zbog  nepravednih optužbi njegova prodica  trpi materijalnu, duhovnu i zdravstvenu štetu.

On je to izjavio na početku suđenju u Višem sudu, gdje zajedno sa šefom računovodstva Doma zdravlja  Ibrahimom Lukačem odgovara za  zloupotrebu službenog položaja.

Agić je kazao da je o nekim  nezakonitim radnjama  u Domu zdravlja saznao  27. febraura 2014. od strane vještaka, a da su ga o  „nepravilnostima u obračunima“  u septembru 2013. obavijestili, nakon čega je on pozvao policiju.

“Tada se dio radnika žalio na obračun zarada i ja sam im, nakon sastanka, predložio da angažujemo Agenciju za mirno rješavanja sporova, kako bi se taj problem riješio”.

 Lukač je rekao  da je za sve  nezakonitosti  kriv  sada pokojni blagajnik  Dragan Đerković. On je kazao da sumnja da je Đerković imao  saučesnike iz te ustanove i da su  zahvaljujući njemu i Agiću nezakonitosti otkrivene.

“Po vremenu pristupa računaru (van radnog vremena), broju ulazaka i promjenama podataka, lako se može utvrditi u koje vrijeme i koliko je bilo promjena na tim listama, zbog čega je Fondu stizao drugačiji obračun za zarade. Kada je Đerković umro, našli smo brdo neobrađene dokumentacije, a u kasi je falilo oko 8.000 eura, što su odmah uplatili njegova porodica i tri radnika, koji su bili uzeli akontacije”, kazao je Lukač.

Objašnjavajući dio optužbe da je on upisivao netačne podatke u obrasce pregleda potrebnih sredstava, Lukač je kazao da je te podatke prepisivao sa sačinjene rekapitulacije za obračun plata, koju mu je dostavljao Đerković. „Đerković je, kao obračunski radnik, činio nepravilnosti vršeći ponovni ulazak u platne liste pojedinih stavki”, kazao je Lukać. Dodao je da je Đerković ulazio u postojeće radne liste koje su bile u sistemu i krivotvorio ih, mijenjajući podatke  i vršeći ispravke.

Lukač je objasnio da je pokojnik jedini imao pristup kasi blagajne i ključ, pojašnjavajući  da je o njegovim naknadnim ulascima u podatke računara saznao od Milana Radojičića iz Fonda zdravstva.

Specijalno tužilaštvo tereti Agića i Lukača da su sačinjavali obračunske liste zaposlenih  sa neistinitim podacima o  zaradama. 

Na osnovu  neistinitih obračunskih lista, sumnja se, u navedenom periodu od Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore izvršeno je trebovanje i naplata lažno prikazanih iznosa mjesečnih zarada zaposlenih u toj ustanovi.


Najčitanije iz sekcije Zabava