Betić ide na Filipine - Vijesti.me
ODBOJKA

Betić ide na Filipine

Ognjen Betić
Ognjen Betić (Foto: Privatna arhiva)

Nakon dvije godine u Napretku iz Kruševca, 20-godišnji Ognjen Betić ide na Filipine. Momak koji je ponikao u Budućnosti, bivši juniorski reprezentativac će biti prvi Evropljanin na Ateneo de Manila Univerzitetu, gdje će Betić studirati i igrati naredne četiri godine.

"Prije oko dva mjeseca sam otvorio mail, gdje sam vidio poruku od nepoznate osobe. Poruka je sadržala nekoliko kontakata osoba sa Filipina, i pitanje da li želim da studiram i igram u inostranstvu. Dao sam pozitivan odgovor. Oni su me vidjeli na snimcima koje sam imao na jutjubu. Na moje veliko iznenađenje i nakon međusobnog dogovora, ugovoreno je da će oni sve finansijski pokriti - stipendiju, školarinu, hranu, smještaj, povratnu avionska karta, te sve troškova za vizu i naći mi ličnog sponzora".

"Sve te garancije u startu su razvile povjerenje, što je bilo ključno kod moje odluke. Sigurnost u sve ovo je morala biti velika, jer nije svejedno odlučiti se za tako daleku destinaciju, a da ne pominjem veličinu te države ili njihov mentalitet, o čemu ne znam ništa", kaže Betić za “Vijesti”.

Kako kaže, Ateneo de Manila Univerzitet je “jedna od najuticajnih ustanova na Filipinima”.

"Nalazi se u gradu Kuezon, gradu koji ima oko dva miliona ljudi i u prošlosti je bio prijestonica Filipina. Sa glavnim gradom Manilom sa čini konurbaciju od 11 miliona ljudi. Studenti tog univerziteta su djeca bogataša iz tog grada i najbolji srednjoškolci. Tamo bih trebao da upišem interdisciplinarne studije u kojima biram dvije oblasti koje će biti moji glavni predmeti, to su psihologija i informacioni dizajn. Igraću za njihov univerzitetski tim čije su utakmice dosta posjećene, pokrivene tv prenosima, medijskom pažnjom".

"Filipini imaju i profesionalnu ligu, ali pravilo je da tamo mogu igrati igrači koji završe neki univerzitet. Uslovi za treniranje su na visokom nivou, počev od hale, opreme za trening sve do trenerskog i medicinskog tima. Meni preostaje da se potrudim da održim svoje primarne prioritete, a to su škola i odbojka", zaključio je Betić.


Najčitanije iz sekcije Zabava