Itan Houk o Trampu: Umjetnost cvjeta pod fašistima

"Nagrade nemaju nikakvu vrijednost u društvu nezavisnih filmadžija"
76 pregleda 1 komentar(a)
itan houk, Foto: Wikimedia
itan houk, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 23.11.2016. 17:26h

Američki glumac Itan Houk nije previše pogođen pobjedom Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u njegovoj zemlji. On je uvjeren da će zbog toga makar cvjetati umjetnost.

"Umjetnička društva cvjetaju kada su na vlasti fašisti. Tako da je dobra stvar kod pobjede Trampa to što su umjetnici sad motivisani. Gledajte samo kako su bili uznemireni zbog Niksonove administracije, rata u Vijetnamu i što se desilo sa muzikom.

A filmovi iz 60-ih i 70-ih se i dalje smatraju najboljima. Ljudi koji slave jednakost i poštenje, različitost i ljudski duh i svim ljudima, se osjećaju kao da ih je neko udario u stomak", kazao je glumac u intervjuu za "Hollywood Reporter".

Houk je prošle godine nominovan za Oskara za ulogu u filmu "Boyhood", a ove se očekuje da dobije priznanje za ulogu džez velikana Četa Bejkera u "Born to Be Blue". Ipak, glumac koji voli da igra u nezavisnim filmovima kaže da mu nije stalo previše do nagrada.

"Nagrade nemaju nikakvu vrijednost u društvu nezavisnih filmadžija. Inače niko ne bi radio filmove zbog drugog razloga osim zbog novca", istakao je Houk, kojeg je publika ove godine gledala i u dva vesterna - "In a Valley of Violence" i "The Magnificent Seven".

Bonus video: