Holivud ne voli žene, LGBT osobe i manjine

I Mišel Obama zastupa stav “da svijet prepozna razlike”
68 pregleda 1 komentar(a)
Holivud, Foto: En.wikipedia.org
Holivud, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 11.09.2016. 14:57h

Uprkos pažnji koja je skrenuta na nejednake odnose među polovima u filmskoj industriji, nova studija je pokazala da se malo toga promijenilo u Holivudu, kada je u pitanju položaj žena, LGBT populacije i manjina.

Izvještaj koji je nastao na Univerzitetu u Južnoj Karolini, pokazao je nepostojeći progres ispred i iza kamera.

Ovaj univerzitet od 2007, svake godine analizira stotinu najpopularnijih filmova, te pravi demografski prikaz glumaca, režisera, scenarista i drugih zaposlenih, a kako su zaključili do 2015. se ništa nije značajno promijenilo.

“Vidimo samo konstantnu nejednakost, bilo da analiziramo pol, rasu, etničku pripadnost, LBGT populaciju ili osobe sa invaliditetom. Vrlo rijetko vidimo nekoga ko nije heteroseksualac i bijelac sa razvijenim tijelom”, komentariše Stejsi L. Smit, jedan od autora analize.

Njen izvještaj otkrio je da u 2015. od 4,370 likova koji u filmu imaju barem jednu rečenicu ili svoje ime, njih 68,6 su muškarci, ali je 30 odsto veća vjerovatnoća da ćemo ženu vidjeti bez ili sa vrlo malo odjeće. Takođe, od 107 režisera, 92,5 odsto bili su muškarci.

Kada je u pitanju rasa, 73,7 odsto likova u 2015. su bili bijelci, dok je njih 12,2 procenta crne boje kože, 5,3 su Latinoamerikanci, a 3,9 porijeklom Azijati, što se gotovo poklapa sa rezultatom iz 2007. U stotinu najpopularnijih filmova iz prošle godine nijedan glavni glumac nije bio azijskog porijekla, a samo četvoro režisera su Afroamerikanci.

Od 4,370 likova, 32 su bili identifikovani kao lezbijke, gej, biseksualci ili transdženderi, a nijedan glavni lik nije bio pripadnik LGBT populacije. Samo 2,4 odsto likova od pomenute cifre prikazano je sa posebnim potrebama, a ovaj rezultat je poražavajući kada se uzme u obzir da se od “bijelog Oskara” mnogi bore za promjenu.

TV producent Rajan Marfi pokrenuo je fondaciju čiji je cilj da donese raznolikost kada se radi o režiserima njegovih projekata, a nedavno je i prva dama Mišel Obama javno zastupala “bitnost da svijet prepozna razlike u ljudima”.

“Vidjeli smo puno priče, a malo djela. Ono što nam treba su kompanije koje će preuzeti korake, biti transparentne i preslikati demografiju Amerike onakvu kakva je u stvarnosti”, poručuje Smit. Kao dobri primjeri navode se filmovi “Fast and Furious”, “Star Wars: The Force Awakens”, “Mad May: Fury Road”, “The Hunger Games: Mockingjay Part 2” i “Pitch Perfect 2”.

Bonus video: