Koja će banda da oživi u TV seriji?

Volter Hil je za potrebe svog slikovitog i hiperrealnog epa o njujorškim bandama adaptirao roman Sola Jurika iz 1965.
100 pregleda 0 komentar(a)
The Wariors, Foto: Ronaldgrantararchive.com
The Wariors, Foto: Ronaldgrantararchive.com
Ažurirano: 10.07.2016. 18:56h

Ostvarenje Voltera Hila “The Warriors” potpuno zaslužuje svoje mjesto u velikom panteonu kultnih stripovskih filmova, čak i pored toga što se tehnički gledano ne može reći da je bazirano na stripu.

Hil je za potrebe svog slikovitog i hiperrealnog epa o njujorškim bandama adaptirao roman Sola Jurika iz 1965, koji je bio baziran na Ksenofanovom antičkom grčkom spisu “Anabazis”. Ali reditelj priznao da su prije svega stripovi uticali na izgled njegovog filma, ali i na način na koji je prelazio između scena, nešto što se danas može vidjeti i u ostvarenjima kao što su “Sin City” i “Suicide Squad”.

Zato ne čudi što će “The Warriors” dobiti novi život u vidu TV serije, u eri kada serije bazirane na stripovima za odrasle poput “The Walking Dead” i “Preacher” preuzimaju male ekrane. TV adaptaciju Hilovog filma pripremaju braća Ruso, reditelji „Captain America: Civil War“, koji su poručili da žele da odaju počast originalu, ali i da osmisle sopstvenu šarenoliku kombinaciju seksa, droge i nasilja.

U originalnom filmu protagonisti nailaze na šaroliku lepezu bandi sa kojima se moraju sukobiti na putu do kuće, od Bronksa do Koni Ajlenda, a britanski “Gardijan”, pokušao je da odabere koje od tih grupa su dovoljno inspirativne da bi se ponovo pojavile i u TV verziji.

The Baseball Furies

Bandu sa Menhetna zapamtili smo kako po osjećaju tihe prijetnje, tako i po hevi metal šminki, dresovima “Njujork jenkisa” i brutalnom izboru oružja - bejzbolkama. Ali nikada nismo saznali zašto se tako oblače i zašto su suludo tihi čak i tokom bitki. Možda bi TV serija mogla da zađe dublje i objasni nam kako je ova grupa, koja liči na kombinaciju zlikovaca iz lošeg slešera i članove Kiss kaver benda, nastala?

The Rogues

Svoj nedostatak kitnjavosti ljubitelji kožnih jakni nadoknadili su makijavelističkim planovima i divljim nastupom njihovog lidera Lukasa (Dejvid Patrik Keli) koji je sušta suprotnost tihoj harizmatičnosti Svona (Majkl Bek) The Warriorsa. The Rogues možda nisu stvoreni za glavne zlikovce koje ćemo gledati tokom cijele sezone, ali će sigurno imati svoju ulogu u događajima koji predstoje.

The Gramercy Riffs

Smrti lidera ove bande Sajrusa, kojeg Lukas ubija na početku „The Warriorsa“, katalizator je sve prolivene krvi i haosa koji slijede. Ako se beskompromisno organizovani Riffsi pojave u seriji, željećemo da saznamo da li se i dalje drže plana da sve zlikovce ujedine u jednu bandu koja bi kontrolisala grad.

Ova ideja je uznemirila Roguese, a vrlo je moguće da ima još bandi koje nisu spremne da odlože svoje šarene kostime kako bi postale dio jedne megabande. Takođe bi mnogi sigurno voljeli da vide povratak krvožedne radio DJ-ke koju je igrala preminula Lin Tigpen.

The Lizzies

Jedina ženska banda iz „The Warriorsa“ moraće da unaprijedi svoj način rada ako se pojavi u TV seriji. The Lizzies su naše heroje pokušale da namame seksom prije nego što su povadile pištolje i noževe, da bi onda potpuno promašile svoje mete. Jedini bitniji ženski lik iz filma Marsi takođe je bio slabo izgrađen i tu bi serija mogla da pruži mnogo više.

The Punks

Banda čiji je izgled bliži Robinu Vilijamsu iz „Mork & Mindy“ ere nego pankerima iz grupa The Sex Pistols ili New York Dolls. Modni apdejt im ne gine, što skoro da je šteta, jer je danas rijetkost vidjeti odrasle muškarce u farmerkama sa tregerima i na rolšuama.

The Boppers

Okrutno gurnuti u drugi plan u filmu, gdje se pojavljuju samo u prvoj sceni, The Boppers su banda iz Harelma, a njihove uniforme koje čine purpurni prsluci i šeširi sugerišu da im je prije mjesto da pjevuše na bini nego da se makljaju sa rivalima na mračnim ulicama. Ali izgled umije da zavara i ništa ne može da zaslijepi protivnika kao malo hipsterskog stila.

The Dingoes

Prvobitni Hilov scenario imao je i bandu homoseksualaca poznatu po sadomazohističkom ponašanju, koji u jednom trenutku otimaju lidera Warriorsa Svona. Srećom, ove scene na kraju nisu upale u film i ne znam kako ova grupa izgleda. Ako je u planu da serija bude smještena poput filma u okruženje Njujorka iz 70-ih, bilo bi šteta ignorisati živopisnu gej kulturu Velike jabuke tog perioda. No kad se sve uzme u obzir, možda bi najbolje bilo da Dingoes ne dobiju još jednu šansu.

Bonus video: