Aladinova čarobna lampa - 3D štampač

“Ima dosta autobiografskih elemenata kod mog Aladina. Volim da uzmem simbole i da ih onda izvrnem, zamutim”, kaže Grin
205 pregleda 0 komentar(a)
Aladin 3d, Foto: Printscreen (YouTube)
Aladin 3d, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 15.05.2016. 18:56h

Svi koji su odrasli uz Diznijevu verziju priče o Aladinu biće iznenađeni na koji način je vidi Adam Grin.

Grin, koji se proslavio početkom ovog milenijuma kao polovina indi rok benda Moldy Peaches, napravio je pod uticajem LSD-a svoju verziju “Aladina” smještenu u svijet od papira.

U njemu svijetom caruje sultan kojeg igra slikar Frančesko Klemente, princezu koju glumi Nataša Lajon Grin opisuje kao „nešto poput Kardašijanke“, dok je magična lampa 3D štampač. Grin, naravno, igra Aladina, a uz njega se u novoj verziji ove priče pojavljuju i bivša dječija zvijezda Mekoli Kalkin, Alija Šokat, Zoi Kravic, poznati muzičar Divendra Banhart i gitarista “Moldy Peachesa” Džek Dišel u duploj ulozi. Još mnogi muzičari i glumci pomogli su da se udahne život ovom crtanom filmu, što je na neki način tačno ono što je Grin i želio.

“Moje misli su često poput crtanih filmova. Zato sam mislio da bi na neki način bilo zabavno ako bih napravio univerzum koji je nešto poput mog luna parka. Sada imate priliku da vidite kako izgledaju likovi o kojima pjevam u mojim pjesmama“, objasnio je muzičar.

Ono što je počelo kao prijateljski provod završilo je kao projekat koji je sakupio 50 hiljada dolara putem kampanje na Kickstarter servisu.

Možda upravo zbog finansijske podrške je Grin ovaj film shvatio mnogo ozbiljnije nego njegovo prethodno ostvarenje. Ili bar tako tvrdi Mekoli Kalkin.

“Kad je radio svoj prvi film 'The Wrong Ferrari' skoro svi dijalozi i sve ostalo bilo je ispisano na karticama. Tako bi kad neko kaže nešto izvukao karticu i dodao je sljedećoj osobi i ta osoba bi pročitala što piše i izvukla novu karticu i tako dalje... Ovoga puta je Adam napisao cijeli scenario“, izjavio je Kalkin.

U filmu za koji je Grin napisao scenario, režirao ga i u kojem igra glavnu ulogu, Aladin je muzičar koji je izgubio svoj talenat. Njegova izdavačka kuća je na ivici da raskine saradnju sa njim kada Aladin pronalazi magičnu lampu koja u 3D formatu štampa sve što mu treba kako bi uspio, između ostalog tablete ekstazija, špicaste cipele i stolicu koja se ljulja.

“Ima dosta autobiografskih elemenata kod mog Aladina. Volim da uzmem neke simbole i da ih onda izvrnem, zamutim, obrnem, stvorim neke moje verzije. To sam radio u svim mojim umjetničkim izletima“, izjavio je Grin, koji je takođe dio 3MB-a, slobodnog umjetničkog kolektiva koji uz njega čine Kalkin i muzičar Tobi Gudšenk. Da li Grin bio ozbiljan kada je dao ovu izjavu mediji nisu sigurni.

Ozbiljan ili ne, Grin ima gomilu prijatelja koji su spremni da sarađuju sa njim na bilo kakvom projektu koji pokrene.

“Obožavam da radim sa njim u bilo kom smislu. Pristao sam da učestvujem u ovome i prije nego što je napisao scenario”, izjavio je Kalkin.

Slično mišljenje ima i Lajon.

“Rekao mi je da će on igrati Aladina u ovom filmu, a kad sam ga pitala da li ću i ja biti u njemu rekao mi je da ću igrati njegovu majku. S obzirom da sam tad imala 30, a on 29 godina, svidjelo mi se što to nije bila još jedna holivudska priča u kojoj su žene na*ebale. U nekom uvrnutom svijetu je sve to imalo smisla”, kazala je ona kroz smijeh i dodala da je srećna što je učestvovala u ovom projektu.

„Da me Mek, Alija i Adam nazovu i pitaju me da odmah napustim svoj stan i krenem na 15-ominutnu vožnju kako bih došla da tri dana snimamo nešto rekla bih - nema problema“, dodala je Lajon.

Adam je svoju verziju Aladina snimio 2014. u jednom skladištu u Bruklinu. Pristup glumi je varirao.

„Kad sam vidjela 'The Wrong Ferrari' bilo mi je jasno da nećemo imati tradicionalni narativ, pa zato nisam provela puno vremena istražujući ulogu. Nisam istraživala kako se majke ponašaju prema djetetu koje ima skoro isto godina i koje je potpuno odraslo“, objasnila je Lajon.

Kalkin je bio impresioniran Grinovim trudom i željom da ostvari svoje ambicije.

“On je zapravo morao da se suoči sa Sindikatom glumoca i sličnim stvarima, što je zaista bilo zadviljujuće”, izjavio je on.

Sa druge strane, Grin nije bio oduševljen, već je cijeli proces opisao kao frustrirajući.

“Ali, kako se sve razvija kada radiš na filmu tokom četiri godine mi je bilo strašno zabavno. Svaki dan je bio lud“, kazao je on i dodao da je proces potrajao duže nego što je trebalo, jer je usput snimio i album koji će pratiti film.

Kao rezultat nastao je film koji je vizuelno izazovan i vrtoglavo filmična nastranost koju je zabavno gledati.

“Bilo je fascinantno gledati kako se jedna ideja koja toliko dugo postoji pretvara u nešto drugo i postaje ovo što je sada. Kada sam gledala ovo bila sam uzbuđena zbog Adama. Film me je potpuno oduvao”, priznala je Lajon.

Ipak, akteri LSD priče o Aladinu su svjesni da njihov film nije za svačiji ukus.

“Nisam siguran da li Adam na ovaj projekat gleda kao na nešto što će biti prihvatljivo i lako svarljivo masama ili ne. Ovo je unikatno ostvarenje, nešto što se dešava jednom u životu. Niko ovo ne može napraviti slučajno, znate“, kazao je Kalkin.

Veliki povratak pred kamere zvijezde filmova “Sam u kući”

Mekoli Kalkin, najpoznatiji kao zvijezda serijala filmova “Sam u kući” u posljednje vrijeme nije često stajao pred kamerama. Obično je igrao neobične uloge u produkcijama svojih prijatelja. Tako je igrao u web seriji “:DRYVRS”, gdje je glumio odraslu verziju Kevina Mekalistera (njegov lik iz 'Sam u kući'), koji je sada Uber vozač u Njujorku i pati od posttraumatskog poremećaja. U “Aladinu” Kalkin igra protestanta potput “Occupy Wall Street” članova, koji je spreman da umre za svoja vjerovanja. Svoju ulogu odigrao je ubjedljivo, uz mrvu ironije, komentariše “Gardijan“. Glumac je kazao da je srećan što je ljeto proveo pomažući prijatelju da ostvari svoje umjetničke snove.

“Ovo je bio strastven projekat, nešto što se moralo uraditi”, izjavio je on.

Bonus video: