Malo silovanje u porodici Alen

“Za moju sestru je i te kako lično kada neko od njenih idola pruži ruku čovjeku koji ju je seksualno zlostavljao, a za to nije kažnjen”
78 pregleda 0 komentar(a)
Vudi Alen, Foto: Reuters
Vudi Alen, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2016. 18:24h

Premijera novog filma Vudija Alena “Cafe Society“ na 69. Filmskom festivalu u Kanu prošla je vrlo pozitivno kod kritike. Ali dan nije počeo glatko za osamdesetogodišnjeg reditelja.

Na jutro premijere “Hollywood Reporter“ objavio je članak Ronana Faroua, Alenovog otuđenog sina, koji je podržao njegovu polusestru Dilan, koja je ranije tvrdila da ju je reditelj seksualno napastvovao dok je bila dijete.

Kasnije istog dana kada je predstavljao film u bioskopu “Lumiere“ voditelj Loren Lafit šokirao je publiku šalom na račun ovog teksta.

“Divno je što snimate toliko filmova u Evropi, dok u Americi niste još osuđeni za silovanje “, kazao je on.

Dan nakon prikazivanja novog filma novinari su Alena pitali kako se osjećao nakon Ronanovog članka, ali je reditelj odgovorio da ga nije ni pročitao.

“Nikad ne čitam novinske članke o meni. Intervjue koje dajem i slične stvari. Sve što sam imao o tome rekao sam za 'Njujork tajms' i završio sam sa tim. Nikad ne razmišljam o tome, ja radim i tako funkcionišem. Bio sam veoma produktivan svih ovih godina tako što nisam razmišljao o sebi. Zarekao sam se da nikada više neću komentarisati te navode, jer se onda ta priča nikad neće završiti. Rekao sam sve što imam o tome“, izjavio je Alen.

Novinari su ga pitali i što misli o Lafitovoj šali, a reditelj je odgovorio da je njega veoma teško uvrijediti.

“Potpuno sam za to da komičari zbijaju šale na račun čega god i koga god žele. Ja nisam neko ko cenzuriše ili osuđuje šale. I sam sam komičar i mislim da bi sve moje kolege trebalo da budu slobodne da zbijaju šale o čemu god hoće“, istakao je on.

Blejk Lajvli, koja igra jednu od sporednih uloga u filmu “Cafe Society“, sa druge strane nije bila baš oduševljena Lafitovim smislom za humor.

“Nije u pitanju samo šala na Vudijev račun. Imao je tri homofobična komentara zaredom. Pa onda vic o Hitleru, pa šala na račun silovanja. I sve to u trideset sekundi. Nije mi bilo jasno što se pobogu dešava, potpuno je bilo zbunjujuće”, prisjetila se glumica.

“Mislim da šale o silovanju, homofobiji i Hitleru nisu smiješne. Mislim da to nije lako progutati u trideset sekundi. Filmski festivali su divna i poštovana slavljenja filmova i umjetnika, a imala sam osjeća da ovako nešto ne bi moglo da se desi 40-ih. Ne mogu da zamislim Freda Astera ili Binga Krozbija koji rade tako nešto. A posebno mislim da su se ostali prisutni umjetnici razočarali što neko tu zbija šale na račun nečega što nije ni malo smiješno“, dodala je glumica.

Kasnije je otkriveno, kako piše “Gardijan“, da je novinaru “Hollywood Reportera“, magazina koji je objavio Farouov članak, bio zabranjen ulaz na ovaj događaj.

“Prirodno je da pokažem nezadovoljstvo kada mediji, u ovom slučaju 'The Hollywood Reporter', odu tako daleko kako bi povrijedili mog klijenta“, izjavila je Alenova publicistkinja Lezli Dart.

Dvadesetosmogodišnji Farou u kontroverznom tekstu tvrdi da je kao dijete prisustvovao neprikladnom ponašanju Alena prema njegovoj sestri Dilan.

“Vjerujem svojoj sestri. Uvijek sam joj vjerovao i čak kad sam imao pet godina sam bio zapanjen zbog načina na koji se naš otac ponašao. Ulazio je sa njom u krevet i tjerao je da mu sisa prst. Znamo da se liječio zbog ponašanja koje ga je tjeralo da neprikladno postupa prema rođenoj djeci”, napisao je Farou.

On je pozvao holivudske zvijezde da bojkotuju Oskarom ovjenčanog reditelja i njegovog oca.

“Glumci se i dalje pojavljuju u njegovim filmovima i tvrde kako to nije ništa lično, ali za moju sestru je i te kako lično kada neko od njenih idola pruži ruku čovjeku koji ju je seksualno zlostavljao, a za to nikada nije kažnjen”, dodao je Farou.

Bonus video: