Stiv Mekvin priprema epsku priču o životima tamnoputih Britanaca

“Mislim da do sada nije bilo ozbiljne dramske serije u Britaniji sa crnim ljudima iz svih aspekata života kao glavnim protagonistima”, kazao je Mekvin u intervjuu za “Daily Mail” i dodao da je to tema kojom želi da se pozabavi
147 pregleda 0 komentar(a)
Stiv Mekvin, Foto: Reuters
Stiv Mekvin, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2015. 15:37h

U januaru prošle godine poznati reditelj Stiv Mekvin otkrio je da za BBC radi na novoj drami o životima tamnoputih Britanaca. Opisao ju je kao epsku, te da će pratiti živote grupe prijatelja i njihovih porodica od 1968. do 2014.

“Mislim da do sada nije bilo ozbiljne dramske serije u Britaniji sa crnim ljudima iz svih aspekata života kao glavnim protagonistima”, kazao je Mekvin u intervjuu za “Daily Mail” i dodao da je to tema kojom želi da se pozabavi.

On je otkrio da će se projekat, koji je još u ranoj fazi, razvijati tokom narednih godina sa scenaristom i grupom glumaca, te da će serija biti smještena u London.

“Ovo neće biti crnačka 'Our Friends in the North'”, kazao je Mekvin aludirajući na BBC-evu seriju iz 1996. koja je pratila živote četiri prijatelja iz Njukasla.

BBC na ovom projektu sarađuje sa Mekvinom i Rainmark Filmsom, a saopštili su da je "nevjerovatno uzbudljivo raditi sa talentovanim britanskim rediteljem koji je vrlo brzo stekao reputaciju jednog od najboljih na svijetu".

Seriju će producirati Frenk Dolger, koji sa svojom kućom Rainmark Films stoji i iza serije “Game of Thrones”, kao i Trejsi Skofild iz BBC-a, a plan je da se sa snimanjem počne na proljeće 2016, što znači da do emitovanja vjerovatno neće doći do 2017.

Otkriveno je da će serija sadržati šest epizoda, a svaku će naravno režirati Mekvin, koji potpisuje i scenario uz Debi Taker Grin. Grinova je poznata prije svega kao reditelj filma “Second Coming” koji je premijeru imao na Londonskom filmskom festivalu prošle jeseni.

“Stiv bi volio da radi za BBC. On želi da dosegne široku publiku sa ovim. Biće zabavno i dirljivo. Stiv je odradio mnoga istraživanja i sada radimo na scenariju i planiramo snimanje sljedećeg proljeća”, kazao je Skofild, menadžer direktor Rainmarka.

Osim neimenovanog projekta za BBC, Mekvin radi i na seriji od šest epizoda za američki HBO TV kanal. Naslovljena “Codes of Conduct” i ona prati crnca kojeg igra Devon Terel, mladića iz Kvinsa koji se našao u visokom društvu Njujorka. Poznati reditelj radi i na rimejku poznate britanske TV serije iz 80-ih "Widows", koja govori o tri žene koje ostaju udovice nakon što njihovi muževi poginu tokom pljačke i koriste njihove zapise kako bi i same upale u kriminal.

Izgleda da ćemo morati da pričekamo dok opet ne budemo u prilici da Mekvinove radove gledamo na velikom platnu, budući da je reditelj trenutno potpuno posvećen sadržajima za TV. Međutim, on već ima planove za sljedeći film na kojem će raditi sa Harijem Belafonteom, a govoriće o tamnoputom američkom sportisti, glumcu, pjevaču , piscu i ljevičarskom političkom aktivisti Polu Robsonu.

Bonus video: