Redfordov povratak na veliko platno

Redford (78) koji je festival nazvao po klasiku iz 1969. “Buč Kasidi i Sandens Kid” pojaviće se ispred kamere u filmu “A Walk in the Woods” rađenom prema knjizi pisca Bila Brajsona
0 komentar(a)
Robert Redford, Foto: Beta/AP
Robert Redford, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.01.2015. 08:24h

Filmski festival Sandens počinje danas u planinama Jute i ponudiće uobičajenu selekciju nezavisnih filmova, ali i povratak na veliko platno osnivača festivala Roberta Redforda.

Redford (78) koji je festival nazvao po klasiku iz 1969. “Buč Kasidi i Sandens Kid” pojaviće se ispred kamere u filmu “A Walk in the Woods” rađenom prema knjizi pisca Bila Brajsona.

Film je jedan od 200 koji će biti prikazani od 22. januara do 1. februara, a festival je već postao stjecište holivudske elite i mjesto koje promoviše filmove koji pokupe važne nagrade i pohvale kritičara. Primjera radi, “Odrastanje” i “Whiplash” koji su osvojili Zlatne globuse i imaju više nominacija za Oskare bili su prikazani na prošlogodišnjem Sandensu.

Redford će ovogodišnji festival otvoriti tradicionalnom konferencijom za medije u ski-izletištu Park siti.

Agencija AFP izdvojila je 10 filmova sa Sandensa na koje treba obratiti pažnju. Prvi je “Going Clear: Scientology and the Prison of Belief”, oskarovca Aleksa Gibnija, rađen prema knjizi Lorensa Rajta koja je nagrađena Pulicerom.

Tu su i “Last Days in the Desert”, gdje Juan Mekgregor igra i Isusa i Đavola, “(T)error” o mutnim opravdanjima jedinice za borbu protiv terorizma, “The Chinese Mayor” o gradonačelniku koji rudarski grad u Kini pokušava da pretvori u turističku oazu uz upotrebu “čiste” energije kao i “The Hunting Ground” režisera Kirbija Dika o seksualnom zlostavljanju u američkom kampusu.

Na listi filmova koji se ne smiju propustiti su i “Z for Zachariah”, postapokaliptična priča o ženi koja vjeruje da je posljednja žena na Zemlji i dvojici muškaraca koji se takmiče za njenu naklonost, “What Happened, Miss Simone”, biografski film o Nini Simon. Tu su i “The Visit”, lažni dokumentarac o prvom susretu čovječanstva sa inteligentnim vanzemaljcima, “3 And 1/2 Minutes”, film o protestima u SAD koji su izbili pošto su bijeli policajci ubili crnog dječaka i “Being Evel”, insajderski pogled na život čuvenog kaskadera Roberta “Ivela” Kenivela koji je režirao Oskarom nagrađeni režiser Danijel Džung.

Neostvarena saradnja sa Njumenom

Redford u filmu “A Walk in the Woods” igra sa Nikom Noltijem ali je želio da u filmu o planinarenju Apalačima glumi sa partnerom iz “Buč Kasidija” Polom Njumenom.

“Teren je drugačiji, ali bi i dalje imao istu vezu kakvu smo imali u 'Buču' i 'Žaoki'”, rekao je Redford. On je godinama pokušavao da realizuje ovaj projekat, ali je na kraju Njumen odustao zbog krhkog zdravlja. ”Rekao mi je: 'Vidi Bobe, mislim da to ne mogu da izvedem u ovim godinama'. Pa sam odustao”, ispričao je Redford.

Bonus video: