"Vrijeme je za drugi dio Mržnje"

"Stvarate teroriste udarajući po teroristima. Jedina stvar koju bi, na žalost, trebalo pružiti našim najgorim neprijateljima jeste poštovanje. To je strašno reći, ali nećemo nikad moći da riješimo problem ako nastavimo da udaramo po ljudima koji udaraju po nama"
132 pregleda 2 komentar(a)
La haine, Foto: Screenshot (YouTube)
La haine, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 16.01.2015. 08:46h

Prije dva mjeseca je izjavio da želi da prekine sa radom na filmu, ali nakon napada na nedjeljnik "Šarli Ebdo", francuski glumac i reditelj Matju Kasovic odlučan je da se vrati iza kamere i snimi nastavak svog kultnog filma "Mržnja" iz 1995.

Prošle nedjelje, kao i milioni Francuza, Kasovic je izašao na ulicu da bi demonstrirao protiv terorizma. "Osjećao sam se pomalo izgubljen među svim tim ljudima koji su tvrdili da su Šarli kako bi odbranili one koji su se drznuli da to zaista i budu. Postavio sam sebi pitanje: šta pa to mi radimo osim što kažemo da smo Šarli? Da li uspjevamo da odbranimo ta ubjeđenja u svakodnevnom životu?", pitao se umjetnik u razgovoru za "Frans inter".

"Stvarate teroriste udarajući po teroristima. Jedina stvar koju bi, na žalost, trebalo pružiti našim najgorim neprijateljima jeste poštovanje. To je strašno reći, ali nećemo nikad moći da riješimo problem ako nastavimo da udaramo po ljudima koji udaraju po nama", objasnio je Kasovic.

Prema pisanju sajta "Gala", Kasovic još vjeruje u svoju zemlju: "Ne vjerujem da živimo u zemlji koja je antisemitska, islamofobna. Mislim da smo zatočenici naših političara i medija koji nas uslovljavaju da mislmo da smo takvi". Na pitanje Lee Salame, novinarke "Franc intera", da li je trenutak da se snimi "Mržnja 2", reditelj je odgovorio potvrdno, navodeći da je već počeo da radi na toj ideji.

Za film "Mržnja" Kasovic je 1996. dobio nagradu za najboljeg reditelja na Kanskom festivalu. Osvojio je još sedam drugih nagrada i bio inspiracija mnogim drugim rediteljima. Film, u kom glavnu ulogu tumači Vensan Kasel, prati trojicu mladića tokom jednog dana u francuskom getu.

Vinz, Said i Iber, koji su različite vjeroispovesti i porekla, odrasli su u predgrađu u kome vladaju rasizam i nasilno policijsko ponašanje.

U neredima koji su se dogodili, jedan policajac gubi pištolj koji će Vinz pronaći. U narednih 24 časa, koliko traje radnja filma, ovo je samo jedna od epizoda haosa koji prati trojicu drugova.

Bonus video: